Vård- och omsorgsprogrammet som lärling

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) vänder sig till dig som vill arbeta med hälsa, välbefinnande och livskvalitet. Utbildningen passar dig som vill lära dig hur människor fungerar både kroppsligt och själsligt. Du skaffar dig kunskap om människan och hennes hälsa och livssituation i alla åldrar och faser i livet.

Vård, omsorg, bemötande och etik är viktiga grundpelare i utbildningen. Du blir proffs på att främja människors hälsa och välbefinnande. Du lär dig också om lagar och hur samhällets sociala skyddsnät fungerar. Programmet förbereder dig för arbete inom bl.a. äldreomsorg, funktionshinder och sjukvård. Du har också möjlighet att välja kurser som ger dig behörighet för studier på universitet och högskola.

Att vara lärling på vård- och omsorg
Du lär dig yrket genom att göra praktik på en arbetsplats inom vård och social omsorg. Det kallas APL - arbetsplatsförlagt lärande. Under större delen av din utbildning är du på en APL-plats tre dagar i veckan. Där har du en handledare och din yrkeslärare på skolan har regelbunden kontakt med dig och handledaren för att planera, följa upp och bedöma din utbildning. För att ge en bred och innehållsrik utbildning är du på olika APL-platser de olika åren; under år 1 inom äldreomsorg, år 2 ligger fokus på funktionshinder och i år på 3 sjukvård. Ditt gymnasiearbete i år 3 gör du också på din APL-plats.

Två dagar varje vecka är du på Agneberg där du går i en klass med andra lärlingar. Ni läser gymnasiegemensamma kurser som till exempel svenska, matte, idrott, samhällskunskap tillsammans, Du har också ett pass med yrkesteori på skolan tillsammans med din vårdlärare.

Jobb eller vidare studier
Behovet av utbildad och kompetent personal inom hälso- och sjukvård och inom socialtjänsten är stort och efter din gymnasieexamen finns många jobba att välja mellan. Inom hälso- och sjukvård kan du arbeta till exempel på sjukhus, vårdcentral eller i hemsjukvård. Inom socialtjänst kan du arbeta i till exempel särskilt boende, gruppbostad, daglig verksamhet, hemtjänst eller som personlig assistent. Du kommer att ha många olika arbetsområden att välja mellan.

Om du väljer att läsa vidare efter din gymnasieexamen är möjligheterna många. Du kan exempelvis studera till sjuksköterska, socionom, polis, brandman/kvinna, fysioterapeut, arbetsterapeut eller ambulanssjukskötare.

Vill du veta mer om hur det är att vara lärling på vård- och omsorg?


Välkommen att kontakta oss!

Presentation om VO som lärling.

 

Kontakt
SYV Kajsa Årebo Balsanius, kajsa.balsanius-arebo@uddvalla.se, 0522-69 68 72

Om du är intresserad av att skugga kontaktar du vår skuggningsansvariga lärare Sofia Johansson på sofia.k.johansson@uddevalla.se

Gymnasiegemensamma ämnen
Programgemensamma ämnen
Programfördjupning
Övrigt

Förslag på sidor