Barnkultur

Offentlig kultur

För barn i Uddevalla finns det stora möjligheter att delta i kulturlivet, både på skoltid och fritid. Enheten offentlig kultur arrangerar offentliga teater-, musik- och dansföreställningar, cirkusskola och mycket annat i samarbete med bland annat biblioteken, Bohusläns museum och Regionteater Väst. Nu i pandemitider förhåller vi oss såklart till de regler som finns för publik med mera, vilket innebär att det är färre offentliga arrangemang än vanligt.

Kultur i skolan

Vi samarbetar också med grundskolans utvecklingsenhet som ansvarar för kultur i skolan som verkar för att kultur och skapande ska vara ett naturligt verktyg i lärandet.

Barnkultur 2021

Med anledning av coronapandemin och den fortsatta ovissheten i vart det tar vägen, och hur vi kommer kunna arrangera för en offentlig publik, så trycker vi inget barnkulturprogram för hösten så som vi brukar.
De arrangemang som vi ändå kommer att kunna genomföra berättar vi om här nedanför. De kan bokas med kort framförhållning, så kika in här lite då och då för den allra senaste informationen! Följ oss gärna på facebook och Instagram också. Där lägger vi också ut information när det är något på gång!


Seriefest i Väst

För tredje året i rad arrangerar Seriefrämjandet Seriefest i Väst och i år hakar vi i Uddevalla på med några program! Allt i samarbete med Seriefest i Väst! Förutom arrangemangen här nedanför är det också tipspromenad med serietema under vecka 43 och 44 på alla våra bibliotek. Välkommen att seriefesta hos oss!

Illustration Lisa Medin

Workshop - Rita serier och manga med Lisa Medin

Tycker du om att teckna, eller vill du lära dig? Serietecknaren Lisa Medin lär ut hur du steg för steg kan skapa din egen figur, med avstamp i japanska anime- och mangaserier. Vi använder oss av enkla och roliga tekniker som du sedan kan använda i dina egna berättelser. Ingen förkunskap krävs.

Onsdag 27 oktober
Klockan 17.00-19.00
Rampen
Från 12 år, boka plats från 13 oktober på Rampen, 0522-69 62 11, rampenbibliotek@uddevalla.se eller DM på insta, där heter vi @rampenuddevalla.

Illustration Malin Biller

Workshop med serietecknaren Malin Biller

Berätta med serier! Malin Biller lär ut grunderna i serieteckning och inspirerar dig att skapa historier med hjälp av ord och bilder. Det behöver inte se perfekt ut, det viktiga är att man har en bra idé och fantasi. Alla har vi något att berätta och serier är det perfekta uttryckssättet!

Lördag 30 oktober
Klockan 14.00-15.30
Uddevalla Stadsbibliotek

För 10-15 år, boka plats från 20 oktober på Stadsbibliotekets barnavdelning, 0522-69 65 03.

Utställning - Serier för barn

Barn känner redan till Bamse och Kalle Anka. Men det finns massor av andra serier för barn. Oavsett om de gillar hästar, monster, pirater eller katter så finns det serier för just för vad de gillar. För att visa den stora bredden av serier i Sverige har Seriefrämjandet satt ihop en utställning på åtta roll-ups. Varje roll-up består av en genre med tre olika exempel. De olika genrerna är: klassiska serier, för de yngsta, äventyr, humor, skräck, familj och lättläst. Välkommen att kolla!

Tisdag 26 oktober - fredag 12 november
Rampens bibliotek

Foto: Johan Lundberg Studio 1583

Historiska spökhistorier med Hörsägen

För barn 7-9 år i vuxens sällskap (ej för mörkrädda eller lättskrämda).
Från 10 år och uppåt på egen hand, även modiga vuxna är välkomna...

Med start i det gamla Grekland bjuder vi på ett potpurri av spökhistorier som skrämt människor i Europa genom hela medeltiden. Vi börjar med världens äldsta kända spökhistoria om filosofen Atenodorus, och fortsätter via hemska historier om hedniska spöken och missionärer i Tyskland, blodssugande vålnader i England, och de gengångare som figurerar på Island, där folk ibland är för arga för att dö som vanligt folk.

Torsdag 4 november
Klockan 15.00
Ljungskile bibliotek
Boka biljetter från och med den 28 oktober på Ljungskile bibliotek 0522-69 53 47

Torsdag 4 november
Klockan 17.30
Stadsbiblioteket
Boka biljetter från och med den 28 oktober på Stadsbiblioteket 0522-69 65 03

Längd cirka 60 minuter

Aaooii

Sagofen Isadora

För bäbisar 0-12 månader
Längd cirka 20 minuter

Tisdag 16 november
Klockan 11.00
Rampen
Boka biljett från 9 november på Rampens bibliotek, telefon 0522-69 62 11. Bokad biljett hämtas senast två dagar innan föreställningen.

Aaooii är en nästan ordlös föreställning för de allra yngsta.
Föreställningen är uppbyggd på ”happenings”, så som bollen som flyger, en fjäril viftar förbi, färger, många färger. Rosa, orange och lila. Fjädrar, hopp. Och ett hopp till!

1, 2, 3

Sagofen Isadora

För barn 1-2,5 år
Längd cirka 25 minuter

Tisdag 16 november
Klockan 13.00
Rampen
Boka biljett från 9 november på Rampens bibliotek, telefon 0522-69 62 11. Bokad biljett hämtas senast två dagar innan föreställningen.

Sagofen Isadora har fått nya saker. De måste räknas.
Ett, två, tre.
En pjäs med musik och få ord.

Aaooii

Sagofen Isadora

För bäbisar 0-12 månader
Längd cirka 20 minuter

Fredag 10 december
Klockan 13.00
Ljungskile bibliotek
Boka biljett från 3 december på Ljungskile bibliotek, telefon 0522-69 53 47. Bokad biljett hämtas senast två dagar innan föreställningen.

Aaooii är en nästan ordlös föreställning för de allra yngsta.
Föreställningen är uppbyggd på ”happenings”, så som bollen som flyger, en fjäril viftar förbi, färger, många färger. Rosa, orange och lila. Fjädrar, hopp. Och ett hopp till!

Fler barnkulturarrangemang kommer! Välkommen tillbaka hit inom kort igen!

Instagram & Facebook

På facebook har barnkulturen ett konto: Barnkultur i Uddevalla. Där lägger vi ut info om arrangemangen när vi har biljettsläpp, samt om det tillkommer arrangemang som inte är med i det tryckta barnkulturprogrammet.

Vi finns också på Instagram: @kulturlivet. Följ det med vetja! Där handlar det inte bara om våra barnkulturarrangemang, utan om kultur för alla åldrar som vår enhet offentlig kultur arrangerar.

Till eder tjänst och med hopp om ett gott kulturliv för alla Uddevallare!

Kontakt

Charlotta Byberg, +46 522‑69 61 11

Kultursamordnare

charlotta.byberg@uddevalla.se

Kultur och fritid Varvsvägen 1

45181 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00