Skadedjur och ohyra

Du som är fastighetsägare är ansvarig för att sanera ohyra och skadedjur. Skadedjur och ohyra kan skapa stor ekonomisk skadegörelse då de angriper exempelvis livsmedel, textilier och trä.

Till ohyra räknas mjölbaggar, ängrar, myror, silverfiskar, getingar, flugor och kackerlackor med mera. Insekter kan räknas som ohyra om det är många på fel plats.

Exempel på skadedjur är möss, råttor, sorkar, kråk- och måsfåglar och vissa duvarter. Till skadedjur hör även vilda djur som rör sig i närheten av våra bostäder, exempelvis rådjur, grävlingar och förvildade katter. Om djuren räknas som skadedjur avgörs inte av arten utan beror på hur många de är och på vilken plats.

Olika typer av skadedjur, ohyra och störande djur

Råttor och möss finns i alla stadsmiljöer eftersom de har lätt att hitta mat och skyddade platser som exempelvis soprum och källare. Kommunen gör insatser för att hålla nere antalet råttor i stadsmiljön.

Berätta om du ser råttor i stan

Om du har sett råttor på en allmän plats, exempelvis i en park eller på en gata i stan, vill vi gärna att du anmäler detta till kommunen via vår felanmälan eller direkt till vårt kontaktcenter.

Vad gör kommunen?

  • I Hasselbacken har kommunen satt ut bänkar som också fungerar som giftfria råttfällor. När en råtta går in i fällan får den en strömstöt och dör.
  • Centrala Uddevalla städas varje dag året runt. Vi tömmer regelbundet papperskorgar och plockar skräp för att hålla staden ren.

Så här kan du hjälpa till

  • Om du matar fåglar i parker, se till att mata i lagom mängd så att det inte blir kvar rester på marken.
  • Släng matrester och skräp i en papperskorg med lock så att resterna inte hamnar i rabatter eller på gräset.

Kackerlackor finns lite varstans i vår omgivning, men de syns inte så ofta eftersom de är nattaktiva. På semestern utomlands kanske man kan se en snabb gynnare springa på golvet i hotellrummet. I lokaler med dålig lokalvård kan de frodas bland avfall.

Undvik att få med kackerlackor i bagaget hem från utlandsresan genom att skaka kläderna, inspektera souvenirer och tänk på att mat även är mat för kackerlackor.

Fåglar som häckar i anslutning till bostäder kan på olika sätt ställa till problem med oljud och avföring. Det är fastighetsägaren, det vill säga du själv om du äger din fastighet, det bostadsbolag du bor hos, eller din bostadsrättsförening som har ansvar för att förebygga störningar från fåglar.

Det här kan du göra själv

  • Mata inte fåglar och släng inte matrester utomhus, de drar till sig fåglar och även råttor, möss och ohyra.
  • Håll balkonger och uteplatser fria så att fåglarna inte kan bygga bo där.
  • Matrester lockar till sig både fåglar och råttor. Var noggrann med att hålla rent vid avfallstunnor och komposter. Knyt igen soppåsarna och överfyll aldrig sopkärlet så att locket glipar. Ansvar för att sopor inte sprids ut vilar på fastighetsägaren eller den som ställer ut soporna.

Fastighetsägarens ansvar

Det är fastighetsägaren som ansvarar för att freda tomt och gård från vilda djur som skapar problem nära bostäder. Matrester från utställda soppåsar, överfulla soptunnor, uteserveringar, gatukök och nedskräpning innebär goda möjligheterna för att det blir många fiskmåsar i staden.

Det går att få ned populationen av häckande kajor och fiskmåsar genom att störa fåglarna precis innan de går till häckning, exempelvis genom att spänna nät över begärliga häckningsplatser, ta bort pinnar och annat bomaterial eller ta ned deras bon från tak och byggnad och inom avgränsad tomt, med fördel innan fåglarna har fått ungar.

Problem med anfallande fiskmåsar är kortvarigt och något man får stå ut med under den korta tid, oftast inte mer än några dagar, de ägnar sig åt denna aktivitet. Om man undviker att gå nära ungar och håller sig nära träd och väggar klarar man sig i regel undan. I svåra fall på begränsade ytor kan man enkelt skydda sig genom att bära paraply. Att skjuta störtdykande individer innebär ofta ett lidande för de hjälplösa ungarna som lämnas kvar.

Vägglusen är mest känd för att vissa arter lever inomhus bland människor. Under dagen kryper de in i springor i bostaden och under natten kommer de fram för att sticka sovande människor. Ofta liftar de med resebagaget, men den kan exempelvis också spridas med second-hand saker. Skaffa dig kunskap innan resan hur du ska undvika att få med skadedjur i bagaget hem.

Ett tecken på vägglöss är deras avföring. Små, svarta prickar är varningstecken. Större kolonier med löss avger också en karakteristisk, något mjölig lukt. Sticken påminner om myggbett, men beroende på hur känslig man är blir reaktionen mer eller mindre kraftig.

Har du problem med skadedjur eller ohyra hemma?

Om du bor i hyreshus eller bostadsrätt och har problem med skadedjur ska du i första hand kontakta din hyresvärd eller styrelse. Bor du i villa ansvarar du för sanering själv, och bör kontakta en skadedjursbekämpningsfirma. Gäller det skador på hus, som mögel, hussvamp eller hästmyror, så kontaktar du i första hand ditt försäkringsbolag. Om du upplever att något biter dig är det bäst att besöka en läkare.

Vilka lagar reglerar skadedjursfrågan?

Enligt miljöbalken och jordabalken är det fastighetsägarens ansvar att sanera ohyra och skadedjur.

I jordabalken regleras hyresförhållanden och ansvarsfördelning mellan fastighetsägare och hyresgäst. Fastighetsägaren är skyldig att ta till åtgärder för att utrota ohyra och skadedjur i bostadslägenheter. Det gäller även om hyresgästen är den som orsakat att ohyra uppstått. Om hyresgästen inte orsakat ohyran, kan hyresgästen kräva ersättning för kostnader.

Miljökontorets roll

Om du inte är nöjd med fastighetsägarens agerande av olägenheten kan du vända dig till miljökontoret, som är tillsynsmyndighet för frågor där risk för olägenhet för människors hälsa föreligger.

Det finns många sätt att bekämpa ohyra, en enkel metod är städning. Genom att hålla rent i bostadsutrymmen och lagerlokaler undanröjs födo- och äggläggningsplatser för många insektsarter. Vid större angrepp är rekommendationen att kontakta ett saneringsföretag som anlitas av fastighetsägaren.

Skadedjur, som till exempel råttor och möss, kan undvikas genom att råttsäkra fastigheten, så att gnagarna inte kommer in. Soptunnor ska vara hela och soprummen ska vara svåra att komma in i. Kompostering ska ske i sådana former att råttor och möss inte kan livnära sig på matrester som komposteras.

Kontakt

Kontaktcenter Uddevalla kommun

+46 522‑69 60 00
kommunen@uddevalla.se

Förslag på sidor