Pool, bassäng

Detta gäller om du vill bygga en pool eller bassäng.

Behövs bygglov?

Nej, du behöver inte ansöka om bygglov för att anlägga en pool. Det finns inte heller några regler för hur nära tomtgränsen den får ligga.

Beroende på hur du vill att det ska se ut runt din pool kan du ändå behöva ansöka om bygglov, marklov eller göra en anmälan:

  • Om poolen förses med tak som är högre än 1,2 meter krävs bygglov.
  • Om du bygger en altan högre än 0,50 meter över markens nivå eller sätter upp ett plank/mur runt poolen kan du behöva söka bygglov.
  • Om du schaktar eller fyller så att markens höjdläge ändras mer än 0,50 meter behöver du söka marklov. (Det är inte lovpliktigt att schakta för nedsänkning av poolen.)
  • Om du ansluter poolen till det kommunala vatten- och avloppsnätet kan du behöva göra en vatten- och avloppsanmälan. Kontakta Västvatten för mer information.

Lagen kräver skydd vid bassängen!

Det är viktigt att du bygger poolen barnsäkert och har ett bra skydd runt och över den. Även om du inte har egna barn, kan grannars barn ta sig in. Boverkets byggregler och ordningslagen kräver att det finns skydd mot drunkning om vattnet är djupare än 20 cm.

Lämpliga skyddsanordningar kan vara:

  • Ett staket som är minst 0,9 meter högt. Det ska vara konstruerat så att barn inte kan krypa under eller klättra över det. Om det finns en grind ska den ha lås.
  • En täckande presenning eller ett täckande skyddsnät med högst 5 centimeter i maskvidd. Skyddet måste klara vikten av ett barn utan att ge vika.

Här kan du läsa mer om reglerna på Boverkets webbplats.

Du kan också se en film om hur du säkrar din pool eller trädgårdsdamm. Filmen är gjord av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

 

  • Ta reda på vad som gäller i det aktuella området, olika platser har olika förutsättningar. Via vår kommunkarta kan du ta reda på om det finns en gällande detaljplan för området. Om området är inom en detaljplan kan det finnas regler i planen för vad du får bygga. I kartan kan du via Kartverktyg och Kartinnehåll också se om det gäller andra regler, exempelvis strandskydd, naturreservat eller annat.
    Kommunkarta>>(Öppnas i nytt fönster)
  • Kulturmiljö, om din fastighet har kulturvärden eller ligger i ett område med höga kulturvärden finns speciella bestämmelser för vad du får bygga och vilka förändringar du får göra.

Är du osäker på vad som gäller för just ditt byggprojekt, hör av dig till vårt Kontaktcenter.
Kontaktcenter>>

Förslag på sidor