Riva, rivningslov

Här finns information om vad som gäller om du vill riva en byggnad eller delar av en byggnad.

Behövs rivningslov?

Ja, om du vill riva en byggnad eller delar av en byggnad:

  • inom ett område med detaljplan
  • inom ett område där det finns bestämmelser om detta i kommunens områdesbestämmelser.

Nej, om du vill riva utanför detaljplanelagt område och om det inte finns några områdesbestämmelser behöver du endast göra en anmälan.

Rivning som varken kräver rivningslov eller anmälan

Varken rivningslov eller anmälan krävs om det är en komplementbyggnad du ska riva, till exempel ett garage eller en carport.

Det krävs inget rivningslov eller någon anmälan om det är en byggnad eller del av en byggnad som inte kräver bygglov för att få byggas som ska rivas, exempelvis altantak eller friggebodar, om inte kommunen bestämt annat i detaljplanen eller i områdesbestämmelser.

  • Ta reda på vad som gäller i det aktuella området, olika platser har olika förutsättningar. Via vår kommunkarta kan du ta reda på om det finns en gällande detaljplan för området. Om området är inom en detaljplan kan det finnas regler i planen för vad du får bygga. I kartan kan du via Kartverktyg och Kartinnehåll också se om det gäller andra regler, exempelvis strandskydd, naturreservat eller annat.
    Kommunkarta>>(Öppnas i nytt fönster)
  • Kulturmiljö, om din fastighet har kulturvärden eller ligger i ett område med höga kulturvärden finns speciella bestämmelser för vad du får bygga och vilka förändringar du får göra.
  • Beställ karta. Kartan behöver du för att kunna rita in vad det är du planerar att göra. Den färdiga ritningen kallas för situationsplan och är en av de handlingar du behöver skicka in.
    Här kan du beställa ett utdrag ur baskartan>>

Eventuellt kan fler handlingar krävas.

Du ser våra vanligaste avgifter på vår sida avgifter, taxor i byggärende. Där finns också en länk till hela taxan.

Avgifter, taxor i byggärende>>

Beslut om lov

Från att vi har fått in alla handlingar och eventuella kompletteringar, korrekt ifyllda, ska du få ett beslut inom 10 veckor. Om ärendet är komplicerat kan handläggningstiden förlängas med ytterligare max 10 veckor, alltså 20 veckor totalt.

Om din ansökan inte är komplett meddelas du om det inom tre veckor och du får möjlighet att komplettera med de handlingar som saknas. Har du inte blivit kontaktad inom tre veckor så räknas handläggningstiden från det att din ansökan kom in till kommunen.

Handläggning av din anmälan

Från att vi har fått in alla handlingar till anmälan och eventuella kompletteringar, korrekt ifyllda, ska du få ett beslut inom fyra veckor. Om ärendet är komplicerat kan handläggningstiden förlängas med ytterligare max fyra veckor, alltså åtta veckor totalt.

Om din anmälan inte är komplett meddelar kommunen dig det inom tre veckor och ber dig att komplettera med de handlingar som saknas. Har kommunen inte kontaktat dig inom tre veckor så räknas handläggningstiden från det att din anmälan kom in till kommunen.

Startbesked för lov (bygglov, rivningslov eller marklov)

För att få påbörja din åtgärd måste du ha fått ett startbesked från samhällsbyggnadsnämnden. Det räcker alltså inte med att du har fått ditt lov beviljat.

Det ska dessutom gå fyra veckor efter att beslutet om lov har kungjorts tills du får påbörja din åtgärd. Du kan se när ditt lov har kungjorts på Post och inrikes Tidningars hemsida.
Post- och Inrikes Tidningar>>

Startbesked för anmälan

För anmälningspliktiga åtgärder gäller att samhällsbyggnadsnämnden ska ha gett ett startbesked innan åtgärden får påbörjas.

Tänk på att när du fått ditt rivningslov måste rivningen påbörjas inom två år från beslutet och avslutas inom fem år. Om tiderna har passerats måste du ansöka om ett nytt lov.

Sortering av bygg- och rivningsavfall

Allt avfall som uppstår under arbetet måste sorteras.

Läs mer om sortering av bygg- och rivningsavfall>>

Är byggnaden förorenad?

Problem med förorenat byggnadsmaterial är vanligt när ny verksamhet ska startas i gamla industrilokaler eller när byggnader ska rivas. Om du ska vidta åtgärder där material i byggnader tas bort eller om en byggnad ska rivas är det viktigt att ta reda på om byggnaden kan innehålla föroreningar. Det kan också vara så att en byggnad som inte är förorenad behöver rivas därför att förorenad mark som finns under byggnaden behöver saneras.

När en sanering ska göras innan rivning krävs en saneringsanmälan som ska lämnas till miljökontoret.

Läs mer om förorenade områden>>

Rivningslov söks på blanketten för bygglov.

På vår sida om bygglovsprocessen kan du steg för steg följa hur du söker bygglov/rivningslov.
Bygglovsprocessen>>

Är du osäker på vad som gäller för just ditt byggprojekt, hör av dig till vårt Kontaktcenter.
Kontaktcenter>>

Förslag på sidor