Kommunens skog
Skogen är en av våra största tillgångar och är till för kommunens invånare. Kommunens skog är en värdefull och förnybar ekonomisk resurs och en markreserv för vår kommuns framtida utveckling. Dessutom används den för rekreation, friluftsliv och lek, och är också livsmiljö för många växt- och djurarter.
Kommunen vill ta tillvara på alla skogliga värden på ett långsiktigt sätt. Därför sköter vi om kommunens skogar, vårdar naturvärden, röjer fram värdefulla lövträd, och gynnar skogens tillväxt
Arbete i skogen pågår!
Kommunens förvaltare Skogssällskapet arbetar just nu i flera av kommunens skogar. I samband med att vi tar fram en ny skogsbruksplan går vi igenom hela skogsinnehavet och ser ett stort behov av olika typer av skötselåtgärder – såsom röjningar, vägunderhåll och avverkningar. Mycket av intäkterna från skogsskötseln återinvesteras i skogsinnehavet.
Vi berättar mer i detalj om vad vi gör i varje område under rubriken pågående och planerade skogsåtgärder.
Hjälp oss när vi arbetar i skogen
- Under tiden vi arbetar i skogen kan det bli blött, uppkört och ligga träd i vägen. Ha överseende under tiden vi arbetar så kommer vi att göra i ordning området innan arbetet är klart.
- Håll ordentligt avstånd till våra medarbetare och maskiner. Tänk på att ni som rör er i skogen vid åtgärder ser maskinerna bra, men att maskinföraren inte alltid ser er. Därför är det viktigt med ett säkerhetsavstånd om minst 50 meter. Tänk även på att stora timmervältor kan utgöra en fara samt att inte röra er för nära när timmerbilar lastar virke.
- Ibland lämnar vi höga stubbar, döda träd och ris kvar efter avverkning. Det kan se stökigt ut, men det gör vi för att gynna naturvärden i området, exempelvis insekter, lavar och fåglar.
Pågående och planerade skogsåtgärder
Under många år har aktiviteten i kommunens skogar varit ganska låg, nu är flera områden inplanerade för skötselåtgärder samtidigt med syfte att ta tillvara olika värden i skogen. Det handlar både om konventionella avverkningar som ger kommunen intäkter och om olika hyggesfria åtgärder som gynnar rekreation och naturvärden.
Här kan du se de områden där vi utför, eller planerar att utföra, skogsåtgärder inom det närmsta, exempelvis röjning, gallring, avverkning eller naturvårdshuggningar.
Uddevalla Kommun kommer under april-juni 2025 utföra plantering vid Bjursjön med hjälp av Skogssällskapet.
Avd. 78, 82 Bjursjön:
Dessa två områden ligger nära väg och gång/cykelbana med mycket friluftsliv i området. Efter avverkning i område 82 ställer vi om till en ljus björkskog och i område 78 som är en höjd planterar vi tall.
%20bjursj%C3%B6n%20%C3%B6versikt%202.png)
Översiktskarta: Lila markering visar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med gula avgränsningar för de olika områdena/avdelningarna som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Bratteröd, gallring och avverkning
Uddevalla Kommun kommer under 2025 utföra gallringar och en liten avverkning till fröträd med hjälp av Skogssällskapet. Gallring i skogen är viktigt för att träden ska fortsätta vara livskraftiga. Med en gallring gör vi skogen lite ljusare och inte så tät. Avverkning till fröträd är en form av avverkning där fröträd lämnas så en naturlig föryngring kan ske.
Tidpunkt för skogsarbeten i området är inte klar mer än att de kommer att göras någon gång under 2025.
Skogsarbeten görs i anslutning till motionsspåret Vindsvalan. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till spåret och återställer efter att våra arbeten är klara.
Avd. 68:
Avdelning 68 är ett 4,3 ha stort område som mest behöver gallras. Området är grandominerat. I samband med denna gallring kommer vi köra under ledningen och gallra det lilla området som är mellan kraftledning och stig. Maskiner måste delvis köra på gångvägen för att kunna utföra uppgiften. Om ni ser en maskin på vägen så ber vi er att gå åt sidan så inget händer. Tänk på att hålla ett ordentligt säkerhetsavstånd om ni ser att skördaren fäller träd. Träd och kvistar kan ramla på stigen. Under arbetets gång kommer det bli lite stökigt på plats och eventuellt spårigt på gångvägen. Detta kommer vi att återställa efter arbetet är färdigt.
Avd.69:
Avdelningen är 0,5 hektar stor och ligger bredvid parkeringen. Här kommer vi gallra fram fina tallar och lövträd så det ser trevligt ut för besökare. Området är väldigt blött så vissa delar kan bli svåra att komma åt.
Avd.70:
Avdelningen är 0,5 ha stor och ligger längs vägen. Området ska avverkas och vi kommer att lämna fröträd. Avverkning till fröträd är en form av avverkning där fröträd lämnas så en naturlig föryngring kan ske. I avdelningen finns en del stora ekar samt björk. Vår tanke här är att ta fram och rensa runt dessa fina träd och få en ny naturlig föryngring av björk och ek samt värna om de gamla lövträden.
Avd.95:
Avdelningen är 0,9 ha och består av planterad granskog på gammal åkermark. Här ska vi gallra området.
%20bratter%C3%B6d%20%C3%B6versikt.webp)
Översiktskarta: Lila markering visar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med gula avgränsningar för de olika områdena/avdelningarna som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Bratteröd fortsättning, gallring och avverkning
Uddevalla Kommun kommer under 2025 att utföra gallringar och föryngringsavverkningar med hjälp av Skogssällskapet. Gallring är viktigt att göra för att träden som står kvar ska fortsätta att växa och vara livskraftiga. Efter gallring blir skogen ljusare och inte så tät.
Föryngringsavverkningar görs för att skogen har uppnått en mogen ålder. Om avverkning inte sker i tid ökar risken för bland annat stormskador och insektsangrepp som gör att stora ekonomiska värden går förlorade. Vissa av föryngringsavverkningarna kommer att vara inom ramen för kontinuitetsskogsbruk. Ett annat ord för detta är hyggesfritt, vilket innebär att även efter att åtgärden är utförd så kommer mycket skog att stå kvar och skogskänslan bevaras, vilket är positivt både ur ett rekreationsperspektiv och för den biologiska mångfalden.
Tidpunkt för skogsarbeten i området planeras till hösten 2025, men tidpunkten kan komma att ändras.
Avd. 76:
Området är delvis kuperat samt har en lägre bonitet (tillväxt). Beståndet är huvudsakligen talldominerat och i 70-års-åldern. I området finns frötallar som är lämnade och har en ålder på ca. 150 år. Området kommer att hanteras inom formen för kontinuitetsskogsbruk och i detta skede kommer en gallring göras för att främja de kvarvarande tallarnas tillväxt.
Frötallarna kommer huvudsakligen att lämnas för att utvecklas till evighetstallar. Brunnsgallring kommer här att genomföras. Med brunnsgallring menas att yngre tallar som växer in i kronorna tas bort för att främja kronorna och livsbetingelserna för dessa frötallar som efter åtgärd övergår till evighetsträd. Frötall är benämningen på en lämnad tall efter avverkning vars huvudsyfte är att fröa av sig så att naturlig föryngring av beståndet sker. När området är återbeskogat avverkar man ofta huvuddelen av frötallarna men lämnar de finaste frötallarna kvar. Dessa lämnas då kvar i syfte att finnas kvar så länge som tallen lever för att skapa förutsättningar och livsmiljöer för arter som är beroende av äldre tall och benämningen av dessa ändras till evighetsträd. Även ur ett landskapsperspektiv är det viktigt att lämna och framhäva dessa fina äldre tallar som kan bli väldigt gamla. Vi kommer även att, där det är lämpligt, skapa död ved som kommer främja den biologiska mångfalden.
Avd. 77:
Området är precis bredvid avd. 76 och även denna avdelning kommer att hanteras inom ramen för kontinuitetsskogsbruk. Detta innebär ett enhetligt område som hanteras inom kontinuitetsskogsbruk på 8,7 ha. I detta område är träden i 100-års-åldern och beståndet är en blandning av gran och tall samt viss andel löv. Området passar bra för en barrblandskog med tall som huvudträdslag. Här kommer föryngringsavverkning att göras och en överhållen tätare skärm av tall lämnas. Även äldre granar, speciellt spärrgreniga granar med kjolgranskaraktär kommer att lämnas. Död ved kommer att skapas i lämpliga områden. I området går en stig som vi kommer att vara rädda om. Det närmaste området kring stigen kommer att öppnas upp något, för att bli mer inbjudande för vandringar och öka trygghetskänslan för invånarna. Tänk på att inte vistas i närheten av maskinerna under pågående arbete. Under arbetet kommer området vara stökigt, både ris och virke kommer ligga över stigen på vissa ställen, för att skydda stigen.
Avd. 79:
Området är en granskog med vissa blötare partier och hög lövandel i vissa delar. Här planeras en gallring för att göra området luftigare och för att kvarvarande träd fortsatt ska kunna växa. Här är målet att få en blandskog av löv och gran där lövet prioriteras i blötare områden.
Avd. 84:
Området är nästan 10 ha stort och är nu moget för avverkning. Här kommer en föryngringsavverkning göras och en efterkommande markberedning och plantering med nya träd planeras. Området är väldigt grandominerat men i områden där det finns tallar på höjder eller liknande försöker vi bevara dessa. I området har även en skålväg hittats som tyvärr är förstörd till stora delar av tidigare skogsbruk. En skålväg är en väldigt gammal väg som använts ofta med häst och vagn. Efter mycket användande har hästarna och tyngderna från vagnarna tryckt ner den använda sträckan. I dag kan dessa urskiljas i marken och ser då ut som en skålformation i terrängen. Undersöker man dessa noggrant ser man ofta att de även kan vara stensatta. Den del som fortfarande är välbevarad ska vi självklart bevara för framtiden. Här kommer inväxande skog att avverkas samt kulturstubbar lämnas för att markera kulturminnet. En kulturstubbe är 1,3 m hög och används för att markera kulturminnen, fornminnen och vandringsleder. Markeringen gör att framtida åtgärder kan planeras på ett bättre sätt. Skålvägen i detta område är intressant. Från höjden går den ner i en stensatt väg i bergskanten fram till en gammal torpmiljö med stenmurar. I en tidigare avverkning har denna torpmiljö tagits fram och kulturstubbar är lämnade. Nu blir det en väldigt spännande helhet för den kulturintresserade att besöka, samt viktigt för oss i kommunen att bevara och framhäva när vi upptäcker dessa i vår skogsmark.
Avd. 88:
Detta område är svårtillgängligt så det kommer ev. att lämnas. Förhoppningsvis kan vi komma upp på höjden för att utföra en gallring. Området är idag i stort behov av gallring så att kvarvarande stammar kan få möjlighet att fortsätta växa. Området lämpar sig bra för en barrblandskog av tall och gran. Här finns även en del frötallar som vi huvudsakligen vill lämna så de kan utvecklas till evighetsträd, dessa kommer då att brunnsgallras. Med brunnsgallring menas att yngre tallar som växer in i kronorna tas bort för att främja kronorna och livsbetingelserna för dessa frötallar som efter åtgärd övergår till evighetsträd.
%20bratter%C3%B6d%202%20%C3%B6versiktskarta.webp)
Översiktskarta: Lila markering visar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med gula avgränsningar för de olika områdena/avdelningarna som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Bratteröd, dikesrensning och markberedning
Uddevalla Kommun kommer under hösten 2025 att utföra markberedning och dikesrensning i området med hjälp av Skogssällskapet. Detta för att plantering och naturlig föryngring ska etablera sig på ett bättre vis.
Avd. 89
Vi kommer att markbereda och dikesrensa i området under hösten inför kommande planteringar, våren 2026. Vi kommer att göra en högläggning med grävmaskin. Högläggning innebär att vi vänder upp jorden i högar där skogsplantorna sedan får ett försprång gentemot omgivande växtlighet.
%20bratter%C3%B6d%20%C3%B6versiktskarta%20markberedning.webp)
Översiktskarta: Lila markering visar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med gula avgränsningar för de olika områdena/avdelningarna som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Lillesjö, föryngringsavverkning, gallringar, plockhuggning
Uddevalla kommun kommer under 2025 utföra åtgärder i området med hjälp av Skogssällskapet.
Det är tre stycken gallringar, en föryngringsavverkning och en plockhuggning. Vi planerar att påbörja arbetet i slutet av mars 2025.
Nedan finns mer information om vad som ska göras i varje område (avdelning) och kartor.
Avd.1018:
Området är en tallskog som har uppnått gallringsålder. Här kommer vi göra en första gallring där ca. 30% av träden gallras bort. Resterande träd kommer att fortsätta växa till det är dags för nästa gallring.
Avd.1019:
Området är dominerat av lövträd och vi kommer att göra en andra gallring så att kvarvarande stammar kan fortsätta utvecklas. Här planerar vi att prioritera lövträd framför gran och tall. Viktigt för björken är att de har plats för sin krona vilket denna åtgärd syftar till.
Avd. 1020:
Området är en planterad granskog som uppnått föryngringsbar ålder. Här kommer vi göra en föryngringsavverkning. Området kommer sedan att markberedas och planteras med nya träd. En kantzon mot sjön lämnas där förhoppningen är att mer lövinblandning succesivt kommer att ske. Det går även en stig längs sjökanten som vi givetvis ska vara rädda om.
Avd 1021:
Delar av detta område är plockhugget sedan tidigare. Nu planerar vi att plockhugga resten och ställa isär tall och löv. Detta för att området ska se trevligt ut från riksväg 172. Vårt mål är också att öka trygghetskänslan och att bilister ska hinna se vilt i tid för att undvika olyckor.
Avd.1022:
Området är dominerat av lövträd och vi kommer att göra en första gallring så att kvarvarande stammar kan fortsätta utvecklas. Viktigt för lövträd är att de har plats för sin krona. Området är även nära riksväg 172 vilket gör att det ser trevligt ut från vägen.
%20Kartexport%20-%202025-03-18%2020_55_43%20gror%C3%B6d.jpg)
Översiktskarta: Det gröna området markerar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)
%20gror%C3%B6d%20bild%20med%20skiften.webp)
Flygfoto med orange avgränsningar för de olika områdena/avdelningarna som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Lillesjö, gallring och röjning
Uddevalla Kommun kommer under 2025 att utföra en björkgallring samt en ungskogsröjning nära riksväg 172 med hjälp av Skogssällskapet. Gallring är viktigt att göra för att träden som står kvar ska fortsätta att växa och vara livskraftiga. Efter gallring blir skogen ljusare och inte så tät. Röjning är viktigt i ett yngre bestånd där man ställer isär stammarna så det blir luftigare och gör att träden som står kvar ska fortsätta att växa och vara livskraftiga. Åtgärderna är planerade under hösten 2025, men tidpunkten kan komma att ändras.
Avd. 1001:
Detta område ligger nära Rv.172 och är björkdominerat. Här planeras gallring för att göra området luftigare och för att kvarvarande träd fortsatt ska kunna växa. Vi vill även åstadkomma en fin björkskog som ger ett trevligt intryck för bilister som passerar.
Avd.1002:
Området ligger bredvid avd. 1001 och är ett yngre lövdominerat bestånd. Här planeras en röjning där huvudträdslaget skall vara björk efter röjning. Området kommer att bli ljusare och trafiksäkerheten kommer att stärkas då sikten förbättras och bilister får större chans till reaktion om vilt kommer utspringande.
%20%C3%B6versikt%20gror%C3%B6d%20%20ovan%20t%C3%A4kt.webp)
Översiktskarta: Lila markering visar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med orange avgränsningar för de olika områdena/avdelningarna som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Lillesjö, avverkning, naturvårdshuggning och gallring
Uddevalla Kommun kommer under 2025 att utföra gallringar, naturvårdshuggningar och en föryngringsavverkning i området med hjälp av Skogssällskapet.
Gallring är viktigt att göra för att träden som står kvar ska fortsätta att växa och vara livskraftiga. Efter gallring blir skogen ljusare och inte så tät. Föryngringsavverkningen kommer att vara inom ramen för kontinuitetsskogsbruk. Ett annat ord för detta är hyggesfritt, vilket innebär att även efter att åtgärden är utförd så kommer mycket skog att stå kvar och skogskänslan bevaras, vilket är positivt både ur ett rekreationsperspektiv och för den biologiska mångfalden. Även två stycken naturvårdshuggningar i lövbestånd kommer att göras där målet är att öka naturvärden.
Åtgärderna är planerade under hösten 2025, men tidpunkten kan komma att ändras.
Skogsarbeten görs i anslutning till Bohusleden. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till spåret och återställer efter att våra arbeten är klara.
Avd. 4 och 1015:
Dessa två området är lövdominerade med graninslag på blötare mark. Området är ett viktigt område och häckningsplats för såväl fåglar som groddjur vilket gör att vi inte vill göra några åtgärder när fåglar häckar och groddjur fortplantar sig. Här ska vi göra en naturvårdshuggning som ska öka värden för fåglar och andra arter som är beroende av denna typ av miljö. Vi planerar här att ta bort viss andel av gran och björk för att på så vis få kvarvarande björkar att kunna växa och bli större. Vissa grupper av träd kommer att lämnas orörd, speciellt vid vattensamlingar för att på så vis bibehålla det skuggiga mikroklimatet. Vi kommer också att skapa död ved som är till nytta för den biologiska mångfalden.
Avd. 5:
Detta område är litet och helt dominerat av ung granskog. Här kommer vi att göra gallring för att göra området luftigare och för att kvarvarande träd fortsatt ska kunna växa. En vandringsled går genom avdelningen som vi ska vara rädda om.
Avd. 6:
Området är en äldre blandskog av gran och tall där en vandringsled går igenom avdelningen och i sydväst finns ett naturvärdesobjekt med höga naturvärden som bör beaktas. Här planerar vi kontinuitetsskogsbruk med överhållen skärm av tall. Vi vill att det skall bli en ljusare tallskog med gran och lövinslag. Vandringsleden kommer vi att vara rädd om. Området som har högre naturvärden kommer att lämnas orört eller så kommer vissa punktinsatser göras för att höja naturvärden i det aktuella området. Faunadepåer planeras i området vilket är högar med träd och ris som lämnas för djur, insekter och svampar som är beroende av död ved.
Avd. 20:
Området är en tall och granskog som skall gallras för att göra området luftigare och för att kvarvarande träd fortsatt ska kunna växa. Trädslaget som vi vill prioritera med denna åtgärd är tall.
%20kur%C3%B6d%204%20till%206%2020%20och%201015.jpg)
Översiktskarta: Lila markering visar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med orange avgränsningar för de olika områdena/avdelningarna som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Uddevalla Kommun kommer under april-juni 2025 utföra plantering längs Riksväg 44 mot Trollhättan med hjälp av Skogssällskapet.
Avd. 62 Inskogen:
Området som ligger bredvid Riksväg 44 mot Trollhättan i jämnhöjd med Glimmingen, är en gammal åkermark som har planterats med gran sedan tidigare. Efter avverkning av granen har kommunen beslutat att ställa om från granskog till björkskog.
%20inskogen%20%C3%B6versikt.webp)
Översiktskarta: Lila markering visar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med gula avgränsningar för område 62 som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Inskogen, avverkning och markberedning
Uddevalla Kommun kommer under hösten 2025 att utföra en föryngringsavverkning samt markberedning i området med hjälp av Skogssällskapet. Föryngringsavverkningar görs för att skogen har uppnått en mogen ålder. Om avverkning inte sker i tid ökar risken för bland annat stormskador och insektsangrepp som gör att stora ekonomiska värden går förlorade. Markberedning planeras i områden som är avverkade under hösten 2024. Detta för att plantering och naturlig föryngring ska etablera sig på ett bättre vis.
Skogsarbeten med markberedning görs i anslutning till Bohusleden. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till spåret och återställer efter att våra arbeten är klara.
Avd. 50
Området är en äldre granskog mellan Rviksväg 44 och Glimmingen. Vi kommer att avverka området under hösten. Det finns viss andel tall i området som sparas.
Avd. 69, 72, 73
Området ska markberedas under hösten inför kommande planteringar våren 2026. Vandringsled går genom alla tre bestånd så vi planerar en fläckmarkberedning med grävmaskin i avd. 69 och 72 och en högläggning med grävmaskin i avd.73. En fläckmarkberedning ser ut som plattor där mineraljorden är blottlagd. En högläggning är en liten hög som man planterar i för att plantorna skall har större möjlighet att konkurrera mot gräsväxt. Den metoden är att föredra i bördiga marker.
Den nya skogen som vi vill få fram är en blandskog av gran och tall i avd. 69 och 72 där tallen trivs allra bäst i avd. 72. I avd. 73 planerar vi att ställa om från granskog till björkskog.
%20inskogen%2050%2069%20till%2073.jpg)
Översiktskarta: Lila markering visar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med gula avgränsningar för områdena som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Kapelle (Vindsvalan), gallring
Uddevalla Kommun kommer under 2025 utföra gallring i området med hjälp av Skogssällskapet. Gallring i skogen är viktigt för att träden ska fortsätta vara livskraftiga. Med en gallring gör vi skogen lite ljusare och inte så tät.
Tidpunkt för gallringen i området är inte klar mer än att gallringen kommer att göras någon gång under 2025.
Skogsarbeten görs i anslutning till motionsspåret Vindsvalan. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till spåret och återställer efter att våra arbeten är klara.
Avd. 47, 48:
Avdelning 48 är i störst behov av gallring. Avdelning 47 är gallrad sedan tidigare men i samband med att vi gallrar avd. 48 kollar vi även över avd.47. Området är dominerat av gran.
Maskiner och lastbilar måste delvis köra på gångvägen för att kunna utföra uppgiften. Om ni ser en maskin på vägen så ber vi er att gå åt sidan så inget händer. Tänk på att hålla ett ordentligt säkerhetsavstånd om ni ser att skördaren fäller träd. Träd och kvistar kan ramla på stigen. Under arbetets gång kommer det bli lite stökigt på plats och eventuellt spårigt på gångvägen. Detta kommer efter arbetet är färdigt att återställas.
%20kapelle%20vindsvalan%20%C3%B6versikt.webp)
Översiktskarta: Lila markering visar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med gula avgränsningar för de olika områdena/avdelningarna som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Kapelle, naturvårdsröjning samt röjning för att främja kulturminnen
Uddevalla Kommun kommer under 2025 utföra åtgärder i Kapelle med hjälp av Skogssällskapet.
Det är två röjningar där den ena är en naturvårds- och rekreationshöjande insats och den andra är en röjning för att ta fram kulturminnen.
Vi påbörjar arbetet i slutet av mars 2025.
Avd.1011:
Området är inte stort 1,7 hektar som är delat i två områden. I den södra delen har vi valt att utföra en naturvårdshöjande åtgärd som också höjer skogens rekreationsvärde. Området är lövdominerat och vi kommer att ställa isär lövet och främja speciellt ek som kan ha möjlighet att utvecklas till större träd så småningom. I den norra delen går en liten stig i kanten av röjningen och här finns kulturminnen som nu står nästan osynlig bland lövslyet som har fått växa fritt. Här kommer vi att röja väldigt hårt för att få fram vårat kulturarv. Lövslyet kommer att läggas i högar (så kallade faunadepåer) för att främja livsbetingelserna hos olika arter. (Läs gärna mer om faunadepåer i vår lilla ordlista)

Översiktskarta: Det gröna området markerar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med orange avgränsningar för de olika områdena/avdelningarna som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Uddevalla Kommun kommer under hösten 2025 att utföra markberedning i området med hjälp av Skogssällskapet. Detta för att plantering och naturlig föryngring ska etablera sig bättre.
Avd.13
Området ska markberedas under hösten inför kommande plantering våren 2026. Vi kommer att göra en fläckmarkberedning med grävmaskin. Fläckmarkberedning är en skonsam form av markberedning där man tar fram fläckar av mineraljord inför plantering. Området är välbesökt av allmänheten och det finns både vandringsleder och skidspår. Området var tidigare en granskog som var drabbad av granbarkborre. Området passar bättre för tall och här planerar vi att byta trädslag och plantera tall i stället för gran under våren 2026. Förhoppningen är att det ska bli en ljusare och mer tilltalande tallskog för allmänheten i stället för en granskog.
%20norra%20fj%C3%A4llet%20markberedning.webp)
Översiktskarta: Lila markering visar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med orange avgränsningar för de olika områdena/avdelningarna som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Oljehamnen, gallring och plockhuggning för att gynna värdefullt naturområde
Uddevalla Kommun kommer under 2025 utföra åtgärder med hjälp av Skogssällskapet. Det är en gallring och en plockhuggning för att gynna den starkt hotade arten Almblombock. Vi påbörjar arbetet i slutet av mars 2025.
Mer information om Almblombocken>>
Avd.1:
Området är ett glest bestånd av äldre almar med uppväxande träd (främst bok) som stör kronan på almarna. Området är värdefullt för den starkt hotade arten Almblombock. För att främja artens överlevnad samt förlänga livskraften för almarna har Uddevalla kommun beslutat att med hjälp av Skogssällskapet utföra en plockhuggning där de specifika träd som stör almarna tas bort. All död ved lämnas i området, och vi bygger "faunadepåer" vilket är högar med grova trädstammar till förmån för Almblombocken och övriga insekter som är i starkt behov av död ved.
Avd.2:
Området är ett tätt lövbestånd av mestadels hybridasp. Även detta område kan ha Almblombocken i beståndet. Området kommer att gallras så kvarvarande stammar kan få en dimensionsutveckling (växa sig större). Under de stora almarna och ekarna mot asfaltsvägen kommer yngre träd att tas bort för att frilägga trädkronorna samt att stenmuren kommer fram. Även här kommer vi att anlägga tre "faunadepåer", altså högar med grova trädstammar för insekter. Det övriga materialet kommer att tas bort och flisas.
%20Karta%20%C3%B6versikt%20oljehamnen.webp)
Översiktskarta: Det gröna området markerar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med orange avgränsningar för de olika områdena/avdelningarna som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Rosenhäll, föryngringsavverkning, gallring, naturvårdshuggning
Uddevalla Kommun kommer under 2025 utföra åtgärder i Rosenhäll med hjälp av Skogssällskapet. Vi kommer att göra en blandning av olika åtgärder; gallringar, föryngringsavverkningar samt naturvårdshuggningar. Arbetet kommer utföras under 1 eller 2 omgångar med planerad start i mars 2025.
Nedan finns mer information om vad som ska göras i varje område (avdelning) och kartor.
Avd.118:
Området är en bergbunden skogsmark med äldre tallar och marken har lägre bonitet(bördighet). Området är välbesökt av närboende och används för Äsprödsskolan och Källan som undervisningsarena för skolbarnen. Skogen är klassad som NS = Naturvård Skötsel. För att främja naturvården samtidigt som skogskänslan ska finnas kvar kommer ett lätt uttag att göras, speciellt av gran och yngre tall som växer in i kronorna på äldre tallar. Vi vill att de äldre tallarna ska fortsätta leva länge till och kunna utveckla sina kronor för att bli riktigt gamla. Vi kommer att öka andelen död ved (liggande träd, stubbar och annat trädmaterial som inte längre växer) med maskinell hjälp antingen med maskinaggregaten eller motormanuellt (med motorsåg). Död ved är en brist i det svenska skogslandskapet idag. Solbelysta ytor är även det en viktig miljö och här vill vi ta fram solbelysta berghällar från igenväxande träd som beskuggar dessa. Granar av kjolgranskaraktär samt dungar är även viktiga att lämna. Området ner mot vindskyddet och sjön lämnas orört och vi kommer att vara mycket försiktiga vid stigar.
Avd.119:
Området är en äldre granskog som är föryngringsmogen. Området går upp i branten mot avd.118 där vi kommer att ta stor generell hänsyn. Även detta område används av skolorna i närheten för undervisning. Vi kommer här att utföra åtgärder efter en dialog med skolorna så att åtgärderna inte stör deras verksamhet.
Avd 121:
Området är en granplantering som har uppnått gallringsålder. Här kommer vi göra en sista gallring där cirka 30% av träden gallras bort. Resterande träd kommer att fortsätta växa tills det är dags för en föryngringsavverkning.
Avd.124:
Området är en bergbunden skogsmark med äldre tallar och lägre bonitet (bördighet). Skogen är klassad som NS = Naturvård Skötsel. För att främja naturvården samtidigt som skogskänslan ska finnas kvar kommer ett lätt uttag att göras, speciellt av gran och yngre tall som växer in i kronorna på äldre tallar. Vi vill att de äldre tallarna ska fortsätta leva länge till och kunna utveckla sina kronor för att bli riktigt gamla. Vi kommer att öka andelen död ved (liggande träd, stubbar och annat trädmaterial som inte längre växer) med maskinell hjälp antingen med maskinaggregaten eller motormanuellt (med motorsåg). Död ved är en brist i det svenska skogslandskapet idag. Solbelysta ytor är även det en viktig miljö och här vill vi ta fram solbelysta berghällar från igenväxande träd som beskuggar dessa. Granar av kjolgranskaraktär samt dungar är även viktiga att lämna.
Avd.123:
Området är dominerat av björk och vi kommer att göra en första gallring så att kvarvarande stammar kan fortsätta utvecklas. Viktigt för björken är att de har plats för sin krona vilket denna åtgärd syftar till.
Avd.125:
Området är en granplantering som uppnått gallringsålder. Här gör vi en första gallring där cirka 30% av träden gallras bort för att ge resterande träd ett större livsutrymme för att växa.
Avd. 140
Området är en bergbunden skogsmark med äldre tallar och lägre bonitet (bördighet). Skogen är klassad som NS = Naturvård Skötsel. För att främja naturvården samtidigt som skogskänslan ska finnas kvar kommer vi göra ett lätt uttag, speciellt av gran och yngre tall som växer in i kronorna på äldre tallar. Vi vill att de äldre tallarna ska fortsätta leva länge till och kunna utveckla sina kronor för att bli riktigt gamla. Vi kommer att öka andelen död ved (liggande träd, stubbar och annat trädmaterial som inte längre växer) med maskinell hjälp antingen med maskinaggregaten eller motormanuellt (med motorsåg). Död ved är en brist i det svenska skogslandskapet idag. Solbelysta ytor är även det en viktig miljö och här vill vi ta fram solbelysta berghällar från igenväxande träd som beskuggar dessa. Granar av kjolgranskaraktär samt dungar är även viktiga att lämna.
Avd.141
Området är en bergbunden skogsmark på lägre bonitet(bördighet). Tallen är dominerande och viss andel håller hög ålder. Området är klassat som PG = Produktion med generell hänsyn. Här planerar vi en åtgärd inom kontinuitetsskogsbruket. De äldsta tallarna lämnas som evighetsträd och av de mer triviala tallarna kommer en större andel lämnas som en överhållen skärm. När ny föryngring skett och uppnått en höjd på ca. 1,5 m kommer ev. viss andel av den överhållna skärmen att glesas ut. Tanken är dock att en större andel äldre tallar kommer finnas i området än vad som är brukligt vid en normal tallföryngring.
Avd.142
Området är en granplantering som har uppnått gallringsålder. Här gör vi en sista gallring där cirka 30% av träden gallras bort. Resterande träd kommer att fortsätta växa till det är dags för en föryngringsavverkning.
Avd.143
Området är talldominerat med högre bonitet (bördighet). Här planeras en föryngringsavverkning där vi lämnar frötallar för en optimal föryngring. När föryngring skett kommer viss andel av tallen att avvecklas men de äldsta och mest livskraftiga kommer att lämnas som evighetstallar.
Avd.144:
Området är ett mindre område som är lövdominerat med äldre björk. Området är klassat som NS = Naturvård skötsel och naturvärdena ligger i äldre löv. Området är glest men igenvuxet på sina ställen av gran som vi planerar att ta bort för att främja lövträden.
Avd.145:
Området är en granplantering som har uppnått gallringsålder. Här kommer vi göra en sista gallring där cirka 30% av träden gallras bort. Resterande träd kommer att fortsätta växa till det är dags för en föryngringsavverkning.
Avd.148:
Området är en planterad granskog som uppnått föryngringsbar ålder. Här kommer vi göra en föryngringsavverkning. Efter avverkning kommer vi att markbereda och plantera nya träd.
Avd.149:
Området är en bergbunden skogsmark med äldre tallar och lägre bonitet (bördighet). Skogen är klassad som NS = Naturvård Skötsel. För att främja naturvården samtidigt som skogskänslan ska finnas kvar kommer vi göra ett lätt uttag, speciellt av gran och yngre tall som växer in i kronorna på äldre tallar. Vi vill att de äldre tallarna ska fortsätta leva länge till och kunna utveckla sina kronor för att bli riktigt gamla. Vi kommer att öka andelen död ved (liggande träd, stubbar och annat trädmaterial som inte längre växer) med maskinell hjälp antingen med maskinaggregaten eller motormanuellt (med motorsåg). Död ved är en brist i det svenska skogslandskapet idag. Solbelysta ytor är även det en viktig miljö och här vill vi ta fram solbelysta berghällar från igenväxande träd som beskuggar dessa. Granar av kjolgranskaraktär samt dungar är även viktiga att lämna.
Avd.151:
Området är en granplantering som har uppnått gallringsålder samt ett tallområde mellan skogsbilvägen och riksväg 44. Här gör vi en sista gallring för granen där cirka 30% av träden gallras bort. Resterande träd kommer att fortsätta växa till det är dags för en föryngringsavverkning. Tallen kommer på sikt att sakta glesas ut så det blir fina äldre tallar med stora kronor som kommer att inge ett fint intryck.
Avd.158:
Området är en granplantering som har uppnått gallringsålder. Här kommer vi göra en sista gallring där cirka 30% av träden gallras bort. Resterande träd kommer att fortsätta växa till det är dags för en föryngringsavverkning.
Avd.162:
Området är lövdominerat längs vägkanten och med en större inblandning av gran längre in i skogen. Här ska vi göra en gallring där lövet är prioriterat, speciellt längs vägkanten. Där granen dominerar blir det ett planerat uttag på 30%.
%20Kartexport%20-%202025-03-17%2015_36_45%20%20ver%202%20bild.webp)
Översiktskarta: Det gröna området markerar ungefärligt område som berörs (obs ej exakta gränser)
%20rosenh%C3%A4ll%20bild%20med%20skiften.jpg)
Flygfoto med orange avgränsningar för de olika områdena/avdelningarna som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Uddevalla Kommun kommer under april-juni 2025 utföra planteringar i Sund med hjälp av Skogssällskapet.
Avd. 13, 104 Sund:
Dessa två områden är tätortsnära i Sund och område 13 kommer att ställas om till en tallskog och område 104 skall planteras med björk.
%20sund,%20%C3%B6versiktskarta.webp)
Översiktskarta: Lila markeringar visar ungefärliga områden som berörs (obs ej exakta gränser)

Flygfoto med lila avgränsningar för områden/avdelningar som anges i åtgärdsbeskrivningen ovan.
Skötsel av kommunens skog
Samhällsbyggnadsnämnden har ansvar för att kommunens skogsinnehav underhålls och förvaltas. Skogssällskapet har från och med hösten 2024 uppdraget att förvalta skogen och ta fram en uppdaterad skogsbruksplan. En ny skogsbruksplan kommer att vara klar sommaren 2025.
Kommunens skogsinnehav
Uddevalla kommun har ungefär 5200 hektar med olika typer av skog.
- Totalt skogsinnehav: ca 5 200 hektar av varierande slag.
- Områden avsatta för naturvård: ca 1 200 ha
- Områden inom planlagd mark: ca 300 ha
- Områden avsatta för produktivt skogsbruk: 1 900 ha.
- Övrig del av skogen kan vara exempelvis berg eller sjöar.
Kommunens skogsbruksplan
Skogen sköts med hjälp av en skogsbruksplan som ger förslag på åtgärder och när i tid de ska genomföras. En skogsbruksplan innehåller information och planer för alla skogsområden, exempelvis vilken ålder skogspartiet har och hur mycket virke som finns.
Utifrån skogsbruksplanens förslag kan vi ta mer aktiva beslut om hur skogen ska skötas, med hjälp av bland annat röjningar, gallringar och avverkningar.
Uddevallas skogsbruksplan har varit föråldrad och just nu arbetar kommunen tillsammans med Skogssällskapet för att uppdatera skogsbruksplanen. Den kommer sedan att ajourhållas varje år.
Mål i kommunens skogsbruk
Skogsskötsel för hög tillväxt: Kommunen har som mål att förvalta kommunens skogstillgångar för hög och varaktig tillväxt som ger god ekonomisk avkastning, och att långsiktigt bevara markens produktionsförmåga vad gäller virkesproduktion.
Skog med särskilt höga naturvärden: I delar av kommunens skog finns särskilt höga naturvärden. Här sköts skogen på det sätt som gynnar skogens mångfald bäst. Kommunen har flera unika naturreservat av varierande storlek och typ. För varje naturreservat finns en särskild skötselplan som är framtagen i samråd med länsstyrelsen. Naturvården finansieras utanför det ordinarie skogsinnehavet genom kommunbidrag och externa finansiärer.
Naturområden och naturreservat>>
Skog nära boendemiljöer: I de skogsområden som är tätortsnära beaktas de närboendes boendemiljö. Den tätortsnära skogen kan utgöras av enstaka träd, trädsamlingar och skogsområden i omedelbar anslutning till bebyggelse. De tätortsnära skogarna ska bidra till möjlighet till ett rikt friluftsliv, rekreation och upplevelse. Det ger attraktiva boendemiljöer och besöksmål för kommunens invånare.
Miljöcertifierat skogsbruk
Kommunen är idag PEFC-certifierad, men vi håller också på att se över möjligheterna att certifiera kommunens skogsbruk enligt FSC.
Felanmälan
Om du upptäcker ett träd som ramlat ner som kan utgöra en säkerhetsrisk kan du göra en felanmälan, eller hör av dig till vårt Kontaktcenter.
Liten ordlista
Det finns många ord inom skogsbruk som kan vara svåra att förstå, här förklarar vi några som vi använder här på sidan.
Hyggesfritt = Hyggesfritt skogsbruk betyder att marken alltid är trädbevuxen, även när vi avverkar eller tar ner skog, så att det inte uppstår några större kalhuggna ytor.
Mer information om hyggesfritt>>
Kontinuitetsskog = Definitionen är "En skog som har naturvärden vars förekomst förklaras av att det under lång tid funnits lämpliga skogsmiljöer och substrat i just denna skog eller i dess närhet", men kan användas för skog som aldrig varit kalavverkad.
Mer information om kontinuitetsskog >>
Plockhuggning = Plockhuggning innebär att man avverkar spridda träd i skogen, ett och ett. Ofta är avverkningen inriktad på träd med speciella efterfrågade egenskaper.
Föryngringsavverkning = Att avverka och ta ner en skog för att därefter planetera nya träd. Skogen skördas ungefär som när det skördas i ett jordbruk fast skogsbruk har längre tidsperspektiv.
Mer information om föryngringsavverkning>>
Röjning = Röjning är när vi fäller träd och lämnar dem på marken för att förmultna. Detta görs för att de träd som lämnas kvar ska få bättre plats att växa.
Mer information om röjning>>
Gallring = Gallring är samma som röjning i skog som är lite äldre. Vi tar bort de träd som har sämre kvalitet för att skapa bättre förutsättningar för andra träd att växa. Gallring görs 1-3 gånger under skogens uppväxt.
Mer information om gallring>>
Faunadepå = Efter skogsarbeten lämnar vi ibland vedhögar som kallas fauna-depå. Död och murken ved - som stubbar, döda träd, ris och stammar är livsviktiga som mat och bostad för många djur, svampar och växter. Tyvärr är sådan död ved en bristvara i naturen, ofta städas omkullfallna träd och ris bort. När vi gör skogsåtgärder lämnar vi därför ofta kvar sådant material i skogen.
Titta gärna närmare och upptäck allt liv i vedhögen. Här lever skalbaggar och larver i den mjuka veden. Fåglar och igelkottar som äter insekter, lockas hit för att äta, och groddjur som använder högen som bostad.
Frågor om kommunens skogsbruk
Har du frågor om ett pågående arbete i skogen eller om kommunens skogsbruk, hör av dig till vårt Kontaktcenter, eller se om din fråga finns bland våra frågor och svar här nedan.
Varför avverkar kommunen skog?
Kommunen använder skogen som en resurs för ekonomisk avkastning till kommunens kassa och i förlängningen till kommuninvånarna.
Skogen skördas och sedan planteras ny skog som växer upp, ungefär som när det skördas i ett jordbruk fast skogsbruk har längre tidsperspektiv.
Varför lämnar kommunen rishögar eller hela träd kvar efter avverkning?
Ofta lämnas träd, ris och höga stubbar kvar när skogen avverkas. Det gynnar djur- och växtlivet och vissa svampar och insekter är beroende av träd som ligger på marken och multnar, det kallas ibland för död ved.
Om vi avverkat ett område och lämnat kvar stockar, grenar och annat skogsmaterial har vi gjort det för att gynna insekter, fåglar och annat som är beroende av döda stammar. Du som privatperson får inte lov att ta av det avverkade materialet, eftersom det lämnats kvar av naturvårdsskäl.
Får jag lov att ta ner ett träd på kommunens mark?
Nej det får du inte. Om du har synpunkter på ett träd på kommunens mark kan du göra en ansökan till kommunen om att ta ner det. Generellt är kommunen mycket restriktiv med att fälla träd.
Hur informerar vi inför skogsarbeten?
Inför vårt arbete i skogen vill vi gärna ha in kunskap om det aktuella området. I de områden som är planerade för skogsarbeten har vi dialogmöten med exempelvis naturvårdsföreningar, skolan, orienteringsförening och andra intressenter för att få mer kunskap om hur det aktuella området används och vilka värden som finns. Det ger oss värdefull input till vår planering av skogsarbetet.
Inför våra skogsarbeten kommer vi att informera här på sidan och sätta upp lappar i det aktuella området.
Du är alltid välkommen att kontakta oss via Kontaktcenter om du har frågor om vårt arbete, eller om du har viktig information om området.
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00