FLÄTAN- regional teaterfestival

Logga Flätan

FLÄTAN är en regional teaterfestival som riktar sig till barn mellan 10 och 13 år och deras teaterpedagoger. De medverkande teatergrupperna skapar tillsammans en föreställning utifrån helt nyskriven dramatik framtagen till projektet. Den storslagna avslutningen är en teaterfestival på Regionteater Väst i Uddevalla hösten 2021, där alla medverkande grupper spelar upp sina pjäser.

FLÄTAN är en unik chans för unga teatergrupper att delta i processen bakom en föreställning, samverka med andra medverkande grupper i regionen och framföra nyskriven dramatik på en etablerad teaterscen!    

FLÄTAN arrangeras med stöd av Fyrbodals kommunalförbund och Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.

Vem kan anmäla sig?

Om du arbetar på en kulturskola inom Fyrbodal eller i en amatörteatergrupp i Västra Götalandsregionen kan du anmäla din teatergrupp. Gruppen som anmäls ska bestå av ca: 8–12 deltagare som är 10–13 år gamla.

Mer information

Beskrivning av pjäserna i FLÄTAN 2021

Länk till mer information om Flätan

FLÄTANS dramatiker 2020/2021

Adel Darwwish

Adel Darwwish

Vem är du?
Jag jobbar på Backa teater som skådespelare och dramatiker. Samtidigt går jag tredje året på scenskolan i Göteborg och tar min skådespelarexamen i juni 2020. År 2018 skrev jag en pjäs som heter Hierarchy of needs som 2019 sattes upp på Backa teater i regi av Mattias Anderson.

Varför vill du skriva ett manus i FLÄTAN?Jag vill skriva en föreställning som talar till ung publik! Det är unikt att kunna komma ihåg vad som hände i mitt liv när jag var 12 år. En speciell period där vi bygger våra personligheter utifrån det vi lär oss. Det är en utmaning för mig att skriva en föreställning som talar till 12 åriga, plus att föreställningen kommer spelas av unga skådespelare. Jag är en person som gillar utmaningar och äventyr!

Eva-Maria Benavente Dahlin

Eva-Maria Benavente Dahlin

Vem är du?
Jag är dramaturg och dramatiker. Jag upptäckte teater ganska sent i livet. Jag var nästan 30 och gick en journalistutbildning och brukade sitta på bibliotek och plugga. Men istället för att läsa kurslitteratur, plöjde jag alla pjäser som fanns på dramatikhyllan och skrev egna dialoger. Till slut chansade jag och sökte Biskops Arnös författarskola och kom in. Jag fullföljde aldrig min journalistutbildning, utan har jobbat som dramaturg och dramatiker sedan 2012. Dom flesta av mina pjäser är inspirerade av- eller bygger på verkliga händelser eller personer.

Varför vill du skriva ett manus i FLÄTAN?Min pjäs för FLÄTAN utspelar sig på en historisk plats i Uddevalla. Så just nu sitter jag på bibliotek på dagarna och läser allt jag kommer över om den här speciella platsen. Så på sätt och vis får jag använda mig av det lilla jag hann lära mig på journalistskolan, nämligen att göra research. Jag tycker att teater är att våga prova sig fram, experimentera, testa. Det finns inga rätt eller fel. När jag börjar skriva vet jag aldrig hur pjäsen kommer att bli. När regissör och skådespelare börjar arbeta med min text, vet dom inte heller hur uppsättningen kommer att bli när den är klar. Alla måste våga kasta sig ut och hjälpas åt att landa. Jag hoppas att min pjäs för FLÄTAN gör att deltagare vågar testa, undersöka, experimentera. Det finns inga rätt eller fel. Den enda regeln är att göra det tillsammans.

Johanna Svalbacke

Johanna Svalbacke

Vem är du?
Jag frilansar som dramatiker och skrev min första pjäs när jag gick första året på gymnasiet i Uddevalla. Det var en pjäs som jag skickade in som ett bidrag till en manustävling som Göteborgsoperan utlyste bland gymnasieelever. Senare fick jag veta att jag hade vunnit och pjäsen sattes upp som musikteater på Göteborgsoperans lilla scen. Efter det har jag fortsatt att skriva dramatik. Jag har deltagit i olika projekt som har med manusskrivande att göra, pluggat att skriva dramatik på Biskops Arnö folkhögskola och skrivit manus på beställning. Jag skrev min första pjäsbeställning för Göteborgs stadsteater, ​Shirins vargar, som jag hade börjat skriva på när jag gick på Biskops Arnö och som spelades våren 2019 i regi av Marcus Carlsson. Jag har också skrivit manus till musikteaterföreställningen ​De fantastiska ​för Unga Spira, en berättelse om fem tjejer i fjortonårsåldern som har ett garageband.

Varför vill du skriva ett manus i FLÄTAN?
Jag blev glad när jag hörde om Flätan och tackade ja till att skriva för projektet som lät spännande. Till formen liknar det inte något som jag har gjort förut. När jag var 10–13 så var teater väldigt viktigt i mitt liv, jag spelade teater och tyckte att jag kunde leva ut saker där som jag inte kunde göra i skolan till exempel Nu gör jag nog det genom skrivandet. Att skriva för många karaktärer känns också som en utmaning. Kul att lämna luckor för improvisation och låta andra fylla i de luckorna och se vad som händer då.

Kontakt

Kontaktcenter Uddevalla kommun, +46 522‑69 60 00

kommunen@uddevalla.se

Skolgatan 4

Telefon 0522-69 60 00 

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00