Måltid

Grönsaker och slev

Vi ansvarar för att goda och näringsriktiga måltider serveras i kommunens förskolor, grundskolor, gymnasium och äldreboende, samt till våra äldre som bor kvar i hemmet. Sammanlagt tillagar vi cirka 85 000 portioner i veckan.

Inom måltidsverksamheten på samhällsbyggnad är vi cirka 160 medarbetare som alla jobbar med att planera, tillaga och servera god mat efter gästens behov. Alla våra kök och restauranger har olika förutsättningar, det som binder dem samman är kärleken till maten.

Vi levererar också mat och varor till de som bor hemma och behöver hjälp.

Välkommen till bords!

Läs mer om våra kök och vår verksamhet

Vi strävar efter att följa livsmedelsverkets riktlinjer och vi har hög kompetens hur man sätter samman en matsedel som uppfyller allas behov. Alla enheter har egenkontrollprogram. Kommunens miljökontor svarar för kontroll av vår verksamhet.

Inom måltid arbetar välutbildad och engagerad personal utifrån varje köks förutsättningar. Vi är cirka 160 personer som arbetar inom måltidsverksamheten i:

Det finns både tillagnings och serveringskök i kommunen. I centralköket tillagas och packas matlådor till ca 300 kunder utöver måltider till stor del av äldreomsorgen i Uddevalla. Varje dag serveras mer än 15 000 luncher och cirka 1500 måltider varje dygn till våra äldre. Inom kommunens äldreomsorg serveras alla dagens mål tillagade i våra kök.

Vi kan som lite kuriosa berätta att det en vanlig "köttbulledag" serveras ca 70 000 köttbullar, 780 liter sås och 1,4 ton potatis! Till detta serveras även grönsaker, bröd och mjölk och givetvis lingonsylt.

Våra kök är med på alla stationer på livets matresa och lagar mat med engagemang och kärlek.

Förskola

Måltidspedagogik är en av våra viktigaste uppgifter. Här lär barnen sig att känna igen och provsmaka olika grönsaker och rotfrukter. Vi är med och skapar goda förutsättningar för barnens framtida hälsa och deras del i att skapa en bra miljö.

"Varje dag när jag serverar maten på förskoleavdelningen känner jag mig som en rockstjärna. Det jublet jag får från barnen när jag kommer med maten är fantastiskt" - personal på Karlsbergs förskola.

Grundskola och gymnasium

I grundskolan och gymnasiet serveras till lunchen en salladsbuffé med upp till 5 olika sallader gjorda efter säsong. Här möter vi dagligen gäster som ställer höga krav på oss.

Boende för äldre

I våra boenden för äldre så tillagas maten med det lilla extra. Vi har grädde i såsen, vi bakar med smör. Det finns flera olika alternativa rätter att välja mellan om du får våra matlådor.

Samtidigt som vi tar in nya rätter för att möta våra gästers önskan så är fokus på att värna om den svenska husmanskosten och kvaliteten den står för.

Uddevalla jobbar med måltidspedagogik i förskolan

Uddevallas förskolor och måltidsverksamheten är aktivt drivande för att förändra synen på måltiden för våra minsta. Med engagemang och framgångsrikt genomförande av den första delen i ett forskningsprojekt kallat "Måltidspedagogik i förskolan" har detta lett till ett stort intresse för de minstas måltidssituation – långt utanför projektets deltagare. Att prova på och vänja sig vid nya smaker och sätt att ta till sig olika råvaror tidigt bäddar för en mer hälsosam livsstil när man växer upp och kan vara en viktig nyckel till ett friskare folk.

Måltidspedagogik i förskolan

Måltidsverksamheten på samhällsbyggnad använder sig av Livsmedelsverkets riktlinjer och råd för mat. Kompetensen är hög med erfaren och utbildad personal i köken (kockar och måltidsbiträden) och bland annat kostekonomer i chefsledet.

Mat och måltider betyder så mycket

Maten gör att vi överlever rent fysiskt och ger oss även tillfredsställelse för andra sinnen. Doft och smakupplevelser, ett välkommet avbrott i skoldagen och kanske dagens största höjdpunkt för den som är äldre och inte längre så aktiv. Socialt och kulturellt utbyte vid matbordet är viktigt för alla och en möjlighet för fostrande och lärande för de yngre och en återblick med minnen och smakupplevelser för våra äldre.

Vårt mål är att först och främst servera mat som är god.

"God mat som landar i magen ger kraft och näring under dagen"

Alla måste hjälpas åt för att värna om vår natur och miljö och hushålla med resurserna (råvaror, tid och pengar).

Du som har barn i kommunens verksamheter, du som bor hos oss eller jobbar här kan också hjälpa till att hushålla med resurserna:

  • Meddela frånvaro till köket
  • Servera dig den mängd du önskar, ta gärna om
  • Ät mer grönsaker och mindre kött
  • Smaka på bönor och linser när det serveras, det är klimatsmart och nyttig mat. Om du är ovan så vänjer du dig så småningom vid smak och konsistens

Minska svinnet

En viktig insats är att minska svinnet vid matlagning och måltider. Köken behöver få aktuell information om antalet barn och vuxna som ska äta för att kunna köpa hem och laga lagom mycket mat.

Det är också viktigt att man bara tar till sig den mängd mat man tänker äta upp, det går alltid bra att hämta mer om man är hungrig. Alla ska givetvis kunna äta sig mätta till nästa mål mat men det är slöseri med resurser om mat slängs!

Vegetabilier

Måltid arbetar för att servera stor andel vegetabilier som rotfrukter och baljväxter, främst inom barn- och ungdomsverksamheten.

Det krävs mindre energi för att odla vegetabilier som äts av oss direkt än om de ska gå omvägen om t.ex. kor och grisar för att bli kött. Om vi använder säsongens grönsaker spar vi även där på miljö och pengar för att inte tala om att smaken och näringsinnehåll oftast är bäst under säsongen.

Ris är inte så klimatsmart då det bildas mycket metangas vid odlingen. Det kan heller inte odlas i Sverige och ger därför en del utsläpp via transporten hit. Som alternativ serveras olika potatisrätter oftare och även så kallade matkorn som liknar ris i smak och konsistens men odlas i Sverige.

Klimat- och hållbarhet

Fortbildning och utveckling av klimat- och hållbarhetstänk pågår kontinuerligt, men än har vi en bit kvar och utmaningen ligger främst i att få alla våra matgäster, unga såväl som vuxna, att välja mer vegetariskt. Det är den mest effektiva klimatinsatsen.

Ibland behöver valet av mat justeras för du eller ditt barn ska må bra. Då kan våra kök erbjuda olika lösningar, alla individuella, för att passa varje barn/elev.

Önskemål om särskild kost>>

Vi söker skolmjölksstöd för våra skolor i Uddevalla Kommun. Skolmjölksstödet kan sökas av alla skolor från förskola till gymnasium. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.

Skolmjölksstödet på Jordbruksverkets hemsida

EUflagga med texten "Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av europeiska garantifonden för jordbruket".

Kontakt

Kontaktcenter Uddevalla kommun

+46 522‑69 60 00

kommunen@uddevalla.se

Mer information

Projektet Måltidspedagogik

Måltidspedagogik

Förslag på sidor