Meningsfull fritid för barn och unga

Viggo vid lekplats i Lane Fagerhult

Viggo testar lekplatsen i Lane Fagerhult som barnen i området själva har varit med om att utforma. Uddevalla kommun sammanställde två förslag utifrån barnens idéer, sedan fick de rösta om vilket av de två de gillade mest.

Från bebisteater till kulturskolans kulturfest – i Uddevalla finns möjlighet till
en meningsfull fritid oavsett ålder. Barn och unga ska dessutom själva
få vara med att bestämma utbudet – det blir bäst så.

För att de allra yngsta (och deras föräldrar) ska ha möjlighet att få träffa likasinnade finns tre kommunala öppna förskolor. Här händer alltid något spännande. Det sjungs, pysslas och samtalas. Uddevalla kommun satsar också på ett generöst utbud barnkultur. Bland annat kan man besöka teater- och dansföreställningar, varav flera är helt gratis, mycket populärt bland framförallt barn upp till sju år. Men här finns så klart också mycket kul för de lite äldre.

Uddevallas läge vid havet gör det enkelt att ta med sig barnen på ett dopp om sommaren. En kort promenad från centrum lockar svalkande bad i Byfjorden. I närheten finns även simhallen för de som föredrar sötvatten och pooler. Mitt i centrum ligger också en av Uddevallas populäraste lekplatser. Här är det nästan alltid full aktivitet bland de annorlunda lekredskapen.

Bland de lite äldre barnen är Uddevallas två näridrottsplatser för spontanidrott mycket omtyckta. Här finns konstgräsplan för fotboll, löparbanor och längdhoppsgrop, streetbasketplan, inlinehockeyplan, beachplan för volleyboll, handboll och fotboll och klättringskuber. Bland mycket annat. Klättervägg finns även i Rimnershallen där flera av kommunens idrottsföreningar håller till med sin träning.

De fyra fritidsgårdarna är alternativ för de som är intresserade av mer än bara idrott. Här finns möjlighet att spela instrument, greja med datorer eller bara hänga – allt i en drog- och alkoholfri miljö.