Nya vänner tack vare Samhällsguide Uddevalla

Vill du engagera dig i flyktingfrågan? Då ska du kontakta Samhällsguide Uddevalla. Här matchas nyanlända ihop med ”gamla” uddevallabor. För Rami och Peter ledde det till en ny vänskap.

Samhällsguide Uddevalla

Rami och Peter träffades tack vare Samhällsguide Uddevalla.

Peter Bergman och Rami Alkhallouf är nya vänner sedan i våras. Utan Samhällsguide Uddevalla skulle de förmodligen aldrig ha träffats.

Peter Bergman hade funderat ett tag på att engagera sig i flyktingfrågan, men han visste inte riktigt hur.

– Det var en släkting som berättade att man kunde bli samhällsguide via kommunen. Flyktingfrågan var ju väldigt i ropet i början av 2016, och både jag och min sambo såg det som ett sätt att vara med och hjälpa till, berättar Peter.

Ändå fanns det en tvekan. Först efter ett par månader vågade han ta steget och fylla i formuläret på Uddevalla kommuns hemsida.

– Det som gör att man tvekar är att man inte vet vem det är man möter. Man är rädd för religiösa och kulturella skillnader, och att det blir pinsamt om man inte riktigt känner sig bekväm med den andre. Då var det väldigt bra att få hjälp på traven av Samhällsguide Uddevalla, säger han.

Oron visade sig vara obefogad. I Peter och Ramis fall blev det riktigt bra. De gillar språk, båda har studerat engelska, och de är intresserade av historia och politik. Ämnen som ofta dyker upp när de träffas.

– För mig var det också ett sätt att lära känna Uddevalla. Jag flydde från Syrien för två år sedan och hamnade först i Skåne. I januari 2016 kom jag hit och försökte hitta ett sätt att träffa uddevallabor. På en Facebooksida var det någon som tipsade om Samhällsguide Uddevalla, säger Rami Alkhallouf.

På kort tid har han lärt sig svenska, fått ett svenskt körkort och kanske viktigast av allt: Han har träffat sin blivande fru på SFI. Just nu har Rami praktikplats på en skola i Ljungskile och kommer från och med december att delta i projektet Exportfrämjande integration.

– Jag trivs jättebra i Uddevalla. Här finns vacker natur och det är lugnt och skönt.

Behovet att hjälpa finns kvar och Samhällsguide Uddevalla söker nu fler samhällsguider.

I princip vem som helst kan bli samhällsguide. Du kan göra det på egen hand, ni kan vara en familj med eller utan barn, eller så är ni några kompisar som gör det tillsammans. Det enda kravet är att man är etablerad i Sverige och pratar bra svenska. Samhällsguide Uddevalla försöker i största möjliga mån få till så bra matchningar som möjligt. Innan du blir matchad får du berätta om dina intressen, erfarenheter och vem du skulle vilja träffa.

Läs mer om Samhällsguide Uddevalla och hur du anmäler dig.

För mer information, kontakta gärna:

Siv Tengberg, Samhällsguide Uddevalla

Linnea Lindgren, Samhällsguide Uddevalla