Vacker bokbuss rullar snart på vägarna

En ny, färggrann och konstnärligt utsmyckad bokbuss kommer inom ett par veckor att gå i trafik till förskolor, skolor och allmänhet runtom i Uddevalla kommun. På fredag 10 mars har du chans att ta en förhandstitt på bokbussen när den visas upp på Kungstorget.

Mariann Saxin och Lina Antonsson framför nya bokbussen.

- Vi ville ha en ny bokbuss som sprider glädje och väcker uppmärksamhet, för att göra boken synlig och främja läsglädjen för barn och unga, säger Mariann Saxin, som är en av fem bibliotekarier som kör bokbuss.

Den nya bokbussen är utsmyckad med en akvarell gjord av Lina Antonsson, som är konstnär och även arbetar på Uddevalla stadsbibliotek. De glada färgerna var utgångspunkten i hennes målning. En korp symboliserar ”korpstan” Uddevalla och lejonet och plåtmannen är hämtade ur Trollkarlen från Oz.

- Tanken är att bussens målning ska locka till att komma in och upptäcka en annan värld, här i min akvarell finns en gul väg som man kan följa till bokbussens entré. Jag jobbar ofta med att göra berättelser i mina målningar, säger Lina Antonsson.

Den nya bokbussen kommer att tas i trafik i mitten av mars och ersätter en äldre buss. Bokbussen har plats för cirka 700 böcker plus ett antal tidskrifter, och innehållet av titlar kommer att anpassas efter vart den ska köras. På förmiddagarna får förskolebarn och skolbarn komma in och välja böcker från bokbussen och under eftermiddagspassen blir det turer till allmänheten.

I dagsläget trafikerar bokbussen sammanlagt 17 allmänna hållplatser en gång per månad inom kommunens gränser, för den som är sugen på att låna böcker. Som längst kör den till Källviken på väg mot Skaftö, till Sunds-Sandvik, Råssbyn och till Anneröd vid Lane Ryrs kyrka. Utbudet av böcker hålls hela tiden uppdaterat.

- Det är viktigt att de senaste titlarna finns. Folk lånar mycket deckare, romaner och bilderböcker för barn. Just nu är det många av bokbussens låntagare som frågar efter Maria Gustavsdotters senaste bok Den gyllene hårnålen, då beställer vi några exemplar av den, säger Mariann Saxin.

Vill du att bokbussen ska komma till ditt område? Samla i så fall ihop er så att ni blir en grupp med intresserade och kontakta Uddevalla stadsbibliotek.

Välkommen till premiärvisning av nya bokbussen!

Tid och plats: Fredag 10 mars klockan 13.00-15.00, Kungstorget, Uddevalla. Träffa bibliotekarierna som kör bussen och konstnären som gjort bokbussens utsmyckning.