Uddevalla startar gymnasial lärlingsanställning

Vill du gå en gymnasieutbildning och samtidigt få betalt? Uddevalla är bland de första kommunerna i landet med att starta gymnasial lärlingsanställning från och med i höst. I Uddevalla gymnasieskola sker denna satsning på industritekniska programmet.

Elever från industritekniskt program

Elever i årskurs två och tre på industritekniska programmet tycker att det låter bra med gymnasial lärlingsanställning.

Nu inleds ett pilotprojekt mellan Uddevalla gymnasieskola och 17 industriföretag i regionen som kan erbjuda intresserade elever lärlingsanställning. Anställningen innebär att eleven redan från årskurs ett kan söka en lärlingsanställning med avtalsenlig lärlingslön, som ökar både år två och år tre. Eleven är tre dagar i veckan på företaget, och två dagar i veckan på skolan. Om man väljer en gymnasial lärlingsanställning i sin utbildning får man även fullständiga gymnasiebetyg.

- Det här är jättespännande! Många företag uttrycker att de har svårt att få tag på personal. Nu har vi redan 17 företag som vill använda sig av lärlingsanställning. Det här ger företagen chans att rekrytera nya medarbetare och eleverna får viktig arbetslivserfarenhet och nya kontakter, säger Tomas Ländström, rektor för industritekniska programmet på Östrabo Y, Uddevalla gymnasieskola.

Gymnasieskolan hjälper till att förmedla kontakter till företagen. Det är eleven själv som får ansöka och komma på anställningsintervju hos den aktuella industrin. Företagen tar hela anställningsansvaret.

- Vill du som elev ha lön under utbildningstiden, stor chans till anställning efter gymnasiet och samtidigt gymnasieexamen med högskolebehörighet? Då är detta en fantastisk chans. Lönen är en tydlig signal om att här växer det arbete, säger Stefan Einarsson, gymnasiechef.

Ljus arbetsmarknad för eleverna

Uddevalla Precisionsindustri är ett av de företag som vill ta emot elever i gymnasial lärlingsanställning. Ulf Lang, vd och ägare till företaget, har positiv erfarenhet av lärlingssystemet från Schweiz, där det används med stor framgång. Han säger att behovet av utbildade verktygsmakare är enormt i hela Sverige. Inom industrin väntar också stora pensionsavgångar så arbetsmarknaden ser mycket ljus ut.

- Det är hypat att ta fram programvara för nästa generations rymdraketer eller flygplan. I Uddevalla tillverkar vi detaljer som finns med i 15 procent av alla raketuppskjutningar i världen, det finns en yrkesstolthet hos dem som jobbar med detta. Men vi måste bli bättre på att visa att det är fräckt att jobba i industrin, säger Ulf Lang.

Några av eleverna på industritekniska programmet på Östrabo Y tycker det låter som väldigt en bra idé att kunna jobba under utbildningstiden. Särskilt för att tjäna pengar och lära sig ”på riktigt”.

Cecilia Sandberg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är glad över att satsningen nu startar.

- Vi vill erbjuda våra elever ett livslångt lärande, och kunna erbjuda framtidens kunskaper. Det är viktigt att arbete och utbildning går hand i hand, och vi är glada att arbetsmarknadens parter är med i detta, säger hon.

Fakta/ Gymnasial lärlingsutbildning

Elever som är intresserade av ett tekniskt yrke och som är behöriga till gymnasiet kan söka till industritekniska programmet med lärlingsinriktning. Sammanlagt finns plats för 16 elever hösten 2017.

Bakom initiativet till Svensk gymnasielärling står företagsledaren Carl Bennet, Skolverket och Västsvenska Handelskammaren.

Mer information om industritekniska programmet

Broschyr om gymnasial lärlingsanställning

Lärare, gymnasiechef med flera

Nu satsar vi för framtiden! Cecilia Sandberg, ordförande i barn och utbildningsnämnden, Ulf Lang, vd Uddevalla Precisionsindustri, Tomas Ländström, rektor för industritekniska programmet, Karl-Axel Nilsson, lärare på industritekniska programmet och Stefan Einarsson, gymnasiechef är eniga om att lärlingsanställning är ett bra sätt att locka fler unga att söka sig till industrin.