Brist på kockar - sök utbildning eller traineejobb

Vill du ha ett roligt, kreativt jobb där du möter många människor? Sök kockutbildning eller traineejobb på restaurang. Branschen skriker efter utbildade kockar.

Linn Wallén och Elisabet Myrehag

Sök traineejobb eller kockutbildning, säger Linn Wallén och Elisabet Myrehag.

- Väldigt många restauranger hör av sig till oss och frågar om vi har elever som vill börja jobba direkt. Det finns ett jättestort behov av utbildade kockar, säger Elisabet Myrehag, yrkeslärare på restaurang- och storköksutbildningen på Uddevalla vuxenutbildning.

På vuxenutbildningen finns en ettårig grundutbildning till kock inom storkök. Kravet för att få börja studera är att man fyllt 20 år och att man har godkända grundskolebetyg i svenska och matematik. I princip alla som gått denna utbildning får jobb direkt. Framförallt inom storkök, men också på restauranger.

I höst startar också en påbyggnadsutbildning till kock på vuxenutbildningen, med mycket arbetsplatsförlagd praktik i restaurangvärlden. Påbyggnadsutbildningen är ett halvår.

Vill du jobba halvtid med lön och studera halvtid?

Då kan du söka traineejobb på en passande restaurang/storkök och kombinera detta med kockutbildning på Uddevalla vuxenutbildning. Traineejobb har du ett år och studierna pågår 1,5-2,5 år beroende på hur snabbt du avslutar dina studier.

- Jag har inga problem att hitta arbetsgivare som vill anställa trainees. Restaurangerna inom det privata näringslivet är oerhört intresserade. Efter traineetiden har man garanterat ett arbete, säger Linn Wallén, arbetsmarknadskonsulent.

Kravet för att få söka traineejobb är att man fyllt 20 år, varit inskriven på arbetsförmedlingen minst tre månader (med vissa undantag) och att man är bosatt i Uddevalla kommun.

Både Elisabet Myrehag och Linn Wallén upplever att branschen har huggsexa om utbildade kockar – samtidigt som få söker restaurangutbildning och traineejobb. Arbetsmarknaden för kockar är ljus och väldigt bred. Man kan välja att jobba dagtid inom storhushåll på förskola, skola eller äldreomsorg alternativt lunchrestauranger - eller kvällstid inom det privata näringslivet.

- Att vara kock är ett högstatusyrke, restauranger vill gärna visa upp sina kockar. Det är ett fantastiskt roligt jobb där man får arbeta med råvaror från grunden och man får mycket feedback, säger Elisabet Myrehag som också har erfarenhet av att ha drivit restaurang.

Är du under 20 år?

Då kan du söka dig till gymnasiets treåriga restaurang- och livsmedelsprogram, som ger högskolebehörighet. Inom utbildningen kan du välja att bli kock, bagare eller servitör.

- Alla våra elever får arbete. Det ringer arbetsgivare till oss flera gånger i veckan och frågar om vi har någon elev som kan börja arbeta, säger Nina Södergren, rektor för restaurangutbildningen på Uddevalla gymnasieskola.

Mer information om restaurangutbildning på gymnasiet

Kockutbildning på Uddevalla vuxenutbildning

Har du frågor om kockutbildning, kontakta:

Elisabet Myrehag
Yrkeslärare storkök/restaurangutbildning Uddevalla vuxenutbildning
Telefon: 0522-69 78 06
E-post: elisabet.myrehag@uddevalla.se


Har du frågor om traineejobb, kontakta:

Linn Wallén
Arbetsmarknadskonsulent
Telefon: 0522-69 61 93
E-post: linn.wallen@uddevalla.se

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00