Vill du städa stränderna från skräp?

Varje år flyter flera hundra ton skräp iland längs Bohuskusten. Alla som vill hjälpa till att städa upp längs våra vackra stränder har god hjälp av den webbaserade Strandstädarkartan.

Sofia Ström

Sofia Ström uppmanar till att använda Strandstädarkartan om man plockar skräp på stränderna.

- Kartan är ett bra underlag där man kan se var stränderna städats och var det behövs städning. Det är toppen om alla som går ut och plockar skräp längs en strand också märker upp detta på Strandstädarkartan, säger Sofia Ström, kommunekolog och samordnare för strandstädning.

Strandstädarkartan är ett webbverktyg som tagits fram inom projektet Ren och attraktiv kust. Kartan kontrolleras regelbundet av de kommuner som deltar i projektet och Västkuststiftelsen. Rapporteringen från Strandstädarkartan är en hjälp i arbetet mot den marina nedskräpningen.

De kommunala badplatserna i Uddevalla städas dagligen under säsong, dessa bör inte märkas upp via Strandstädarkartan.

I Strandstädarkartan kan du märka upp med:

Grönt flagg = städat och klart. Det bästa är om du har möjlighet att både städa och ta hand om skräpet själv. I så fall markerar du med grönt flagg på platsen på kartan.

Gult flagg = hämtbehov. Om du har städat och samlat ihop allt, men behöver hjälp med hämtning, markerar du med en gul flagga.

Rött flagg = städbehov. Ser du att det finns ett stort behov av städning på en strand eller i en vik, men inte klarar att städa själv, markerar du med röd flagga. Fotografera platsen.

Vit flagg = planerad städning. När du vill dela med dig av en planerad städdag till fler städare.

Gul fyrkant = farligt avfall. Stöter man på farligt avfall eller sådant avfall som ser misstänkt ut är uppmaningen att inte röra detta. Fotografera platsen.

Strandstädarkartan är en del i projektet Ren och attraktiv kust, som pågår 2015-2018. Deltagande kommuner i projektet är Uddevalla, Göteborg, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Orust, Tjörn, Tanum, Lysekil, Sotenäs och Strömstad.

Mer information och Strandstädarkartan

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00