Kampanj mot langning av alkohol

I dag startar Uddevallas satsning mot langning. Budskapet, att inte köpa ut till minderåriga, sprids i området på olika sätt och är en fråga som prioriteras i kommunen.

Langning alkohol länsstyrelsen

Bild från länsstyrelsens film Hejdå alkoholskador.

­– Vi vill föra fram att det faktiskt gör skillnad att säga nej om ett yngre syskon eller en kompis ber dig att köpa ut alkohol. Närmare 60 procent av våra 16-åringar skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på den genom någon de känner, säger Unni Norén som arbetar som drogförebyggande samordnare i Uddevallas grundskolor.

Liksom tidigare år är unga vuxna, 20-25 år, en huvudmålgrupp. Insatsen sker via Länsstyrelsen Västra Götalands län och innefattar hela länet. Budskapet sprids regionalt bland annat via reklamfilmer i ett 50-tal butiker. Lokalt blir det spridning även på allmänna platser via affischering samt på skolorna.

Med insatsen vill länsstyrelsen, polisen och länets kommuner få fler att tipsa polisen om man misstänker att någon köper ut till den som inte har åldern inne.

– Vi vill få de som köper ut eller har tänkt köpa ut alkohol till yngre att bli medvetna om riskerna. Det är inte bara olagligt, det kan även få förödande konsekvenser, säger Unni Norén.

Tipsa polisen på telefon 114 14

Läs mer om länsstyrelsens arbete mot langning

Läs mer om Uddevalla kommuns drogförebyggande arbete

För mer information, kontakta gärna:
Unni Norén,
drogförebyggande samordnare grundskolan
Telefon: 0522‑69 74 74

Ulrika Engelbrektsson,
drogförebyggande samordnare gymnasiet
Telefon: 0522‑69 68 48

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00