Sommarblommor som färglägger staden

Nu pågår planteringen av sommarblommorna för fullt. Parkenheten vill inspirera och ge dig tips på hur du kan skapa en egen oas på din täppa eller balkong.

Madelene Larsson och Thorleif Lauge i Margretegärdeparken.

Madelene Larsson och Thorleif Lauge i Margretegärdeparken.

Sommarblommor Junogatan

Sommarblommor som väntar på plantering i parker och urnor.

Vårlökarna är bortplockade och alla sommarblommor håller på att planteras ut. Janni Olsson som är trädgårdsingenjör berättar att alla rabatter planeras och skissas upp redan innan jul. I år planteras Uddevalla med enkla vackra växter som är lätta att få tag på i handeln. Vi vill inspirera med kombinationer som uddevallaborna själva kan återskapa fast i mindre skala.

- Jätteverbena skapar härlig masseffekt och gör sig lika bra i en urna som i en stor rabatt.

Madelene Larsson och Thorleif Lauge arbetar gärna i nylagd näringsrik jord. De tar ur plantorna ur krukorna och placerar ut i mönster efter Jannis skisser. Det är viktigt att inte jobba med för stora ytor åt gången eftersom plantornas rötter torkar väldigt fort när de ligger i solen.

Hur är det då med skötseln?
Madelene berättar att de rensar kommunens rabatter ungefär en gång i veckan. Men den största växtkraften är innan midsommar så det gör väldigt gott om man får bort så mycket ogräs som möjligt nu på försommaren.

För att sommarblommorna ska må bra krävs också att de får den vattenmängd de behöver. Eftersom vi använder nylagd jord som innehåller torv så har plantorna svårt att tillgodogöra sig markvattnet och behöver därför extra tillförsel vid nyetablering.

- Det gäller för alla nyplanterade växter, buskar och träd eftersom det är just vattnet som gör att nya rötter hittar ut i ny jord och möjliggör växternas fortsatta utveckling, berättar Janni Olsson.

I Margretegärdeparken planteras i år bland annat:

  • Jätteverbena (Verbena bonariensis)
  • Silvereucalyptus (Eucalyptus gunnii)
  • Femtunga (Scaevola aemula)
  • Lejongap (Antirrhinum majus)
Madelene Larsson

Lejongap i Margretegärdeparken (i förgrunden).

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00