Måltidspedagogik har ökat barnens matglädje

Herrestads förskola är en av flera förskolor i kommunen som arbetat med måltidspedagogik det senaste året. På avdelningen Katthult på förskolan har det lett till att barnens nyfikenhet kring mat har ökat då barnen fått vara med i matlagningen från grunden. Det är ett sätt att få barnen att våga pröva nya smaker och maträtter.

Här planteras det för fullt, en tomatplanta kanske det blir

Herrestads förskola har inget eget tillagningskök, de tar emot färdiglagade maträtter från ett större kök i kommunen. Det gjorde det måltidspedagogiska temat extra utmanande, eftersom barnen har begränsade möjligheter att se maten tillagas från grunden.

Barnen har fått pröva att odla egna morötter, tomater och lök. Tomatplantor har fått följa med barnen hem för att involvera föräldrarna i projektet. De har också odlat krasse att ha på smörgåsen, bakat eget bröd, gjort smör, lagat grönsakssoppa, ugnsrostat grönsaker, gjort äppelmos och äppelpaj av fallfrukt.

Under matlagningen har också massor av räkning, mätning och vägning pågått. Barnen har läst recept och lärt sig måttenheter. De har lärt sig svåra namn på grönsaker, pratat om att smaken och lukten avgör om maten går att äta, inte datumstämpeln. Livsmedlens färger och former har undersökts och använts som inspiration i skapande lärprocesser. Finmotoriken har tränats genom hackning och skalning.

Pedagogerna upplever att projektet har ökat barnens intresse för mat i stor omfattning.

- Det viktigaste som projektet fört med sig är att barnen nu vågar smaka på nya livsmedel och att vi så gott som aldrig hör ordet ”äckligt” längre, säger Lisbeth Widefjärd, barnskötare på förskolan.

Även knäckebröd och köttbullar har petatats ner i jorden för att undersöka om det växte upp några nya. Under hösten kommer barnen på Katthult att fördjupa sig varifrån maten kommer. De där köttbullarna som aldrig växte upp ur blomkrukan, varifrån kommer de?