Hygien i fokus under veckan

Tvättar du händerna för att hålla dig frisk? Under årets Hygienvecka som pågår 18-22 september är hygienen i fokus. I Uddevalla uppmärksammar förskolor och dagbarnvårdare Hygienveckan.

Tvättar händerna

Tvättar du händerna för att hålla dig frisk?

Syftet med kampanjveckan är att göra allmänheten uppmärksam på hur viktigt det är med bättre hygien, till exempel i hemmet, på jobbet, i förskolan och skolan, på sjukhuset, äldreboendet och restaurangen. Att tvätta och torka händerna är det enklaste och mest effektiva sättet att nå god hygien och minska smittspridning.

I Uddevalla kommun uppmärksammar både förskolor och dagbarnvårdare Hygienveckan lite extra. Målet är att både barn och föräldrar ska veta hur man ska förhindra att bli sjuk och på så sätt minska smittspridning, samt på sikt bidra till minskad användning av antibiotika.

- De flesta av oss behöver påminnas om viktiga vardagsrutiner. Antingen för att inte tappa orsaken till rutinen, eller för att vi kanske slappnar av om vi slutar prata om det. Att tvätta händerna är en sådan viktig vardagsrutin. Under hygienveckan sjunger väldigt många barn tvättahänderna-sången, säger Lena-Maria Vinberg, förskolechef.

Under Hygienveckan, på torsdag 21 september hålls en inspirationsföreläsning på Bohusläns museum. Arrangör är Hyfs - hygiensjuksköterska i förskolan, Smittskydd Västra Götaland och Central barnhälsovård.

Hygienveckan 2017 arrangeras av Rådet for Bedre Hygiejne, Hyfs - Hygiensjuksköterska i förskolan och Västra Götalandsregionen tillsammans med kommunerna i Västra Götaland. I Sverige har Hygienveckan ägt rum sedan 2009.

Mer information om Hygienveckan 2017 www.hygienveckan.se eller www.vgregion.se/hyfs

Se filmen Alla tvättar händerna