Graffitikonst av Emmilou växer fram

Graffitikonstnären Emma Simu med artistnamnet Emmilou från Märsta är just nu i Uddevalla för att göra klart en målning på en byggnad vid Fredriksbergsgatan. Konsten är resultatet av ett samarbete mellan fastighetsägaren och Uddevalla kommun.

Pelle Haglund, Pontus Blom, Emma Simu och Carl Casimir

Glada över samarbete: fastighetsförvaltare Pelle Haglund, ungkultursamordnare Pontus Blom, graffitikonstnär Emma Simu och kommunantikvarie Carl Casimir.

För drygt ett år sedan tog fastighetsägaren kontakt med kultur- och fritidsförvaltningen för att höra om de hade några förslag på konstnärer som kunde göra graffitikonst på en vägg. Byggnaden används av gymmet Crossfit och ligger granne med Stenbackeskolan.

- Vi tyckte det var ett bra initiativ och ville gärna vara med på detta. Vi visste att det fanns en duktig kvinnlig graffitikonstnär i Märsta, som vi kontaktade. Det här är ett led i vår strävan att få in mer graffiti i stadsbilden, säger Carl Casimir, kommunantikvarie.

Emma Simu tackade ja till projektet och har sedan i onsdags varit på plats i Uddevalla för att måla väggen. Hon har använt sig av konstformen graffiti sedan 2002, och har medverkat i en UR-dokumentär på SVT om graffitikonst. Hon arbetar också som fritidsledare och håller i workshops. De flesta av hennes målningar finns i Stockholm men även på andra platser i landet, exempelvis i Hangaren i Malmö.

- Det är väldigt roligt att komma hit till Uddevalla, det är första gången. Jag målar en drake, med den vill jag förmedla kraft. Det kommer också bli någon crossfit-karaktär här i målningen. Att jobba med graffiti är ett sätt att få ur sig en energi, säger hon.

Fastighetsägaren ser den stora målningen som en möjlighet att hålla fasaden fri från oönskat klotter.

- Vi har haft problem med mycket klotter på vår vägg. Men vi tror att om vi gör det vackert med graffiti så kommer det inte att bli samma skadegörelse. Varje gång vi behöver klottersanera kostar det tusentals kronor, säger Pelle Haglund, förvaltare på Bohusarken 2.

Konstverket beräknas bli klart under fredagkvällen och är synligt från riksväg 44. Kostnaden för målningen delas lika mellan fastighetsägaren och kultur- och fritidsförvaltningen.

I Uddevalla finns sedan tidigare graffitikonst på bland annat Kulturhuset Bastionen, på ena muren i Bäveån, på ett staket på Södra Hamngatan, på en offentlig toalettbyggnad intill Bäveån samt på tennishallen i Uddevalla. Fler målningar planeras kring Bäveån. Dessutom finns sex lagliga väggar för graffitti.

Mer information om graffiti

Mer information om Emma Simu