Över 60 nyanlända i jobb efter exportprojekt

Många nyanlända i Uddevalla har hög kompetens och behövs på arbetsmarknaden. Här finns även lokala företag som vill växa och utvecklas. Projektet Exportfrämjande integration har lyckats matcha dessa två behov – med lyckat resultat!

Exportfrämjande integration

Håkan Gunnarsson Hindström, projektledare för Exportfrämjande integration.

Exportfrämjande integration är ett stort projekt som består av två ettåriga utbildningsprogram. Det startade i september 2015 och avslutas i januari 2018. Upplägget innebär att utvalda nyanlända under ett års tid får gå ett skräddarsytt, exportinriktat utvecklingsprogram. I programmet ingår bland annat upp till sju månaders praktik hos ett företag som vill satsa på en internationell marknad.

Av de cirka 130 nyanlända som deltagit i de två programmen har över 60 deltagare fått jobb hittills. Dessutom har 15 gått vidare till akademiska studier, tre har startat egna företag och några är på gång att starta eget.

– Även om inte alla jobb kan kopplas till export, så är vi väldigt nöjda med att så många ändå hittat en väg vidare efter att ha deltagit i vårt projekt. Helt klart har utvecklingsprogrammet Exportfrämjande Integration och de referenser man fått varit till stor nytta, förklarar projektledare Håkan Gunnarsson Hindström, Uddevalla kommun.

Ett lyckat exempel är kemiingenjör Nael Nejem som kom till Sverige för fyra år sedan. I sitt tidigare hemland Syrien jobbade han med bland annat produktutveckling på ett stort tvättmedelsföretag.

– Det var min handläggare på arbetsförmedlingen som tipsade mig om projektet Exportfrämjande integration, berättar Nael.

Han ansökte, fick komma på intervju och antogs till det första programmet som genomfördes under 2016.

I dag är han anställd som produktionsansvarig på Lifeclean – ett av de cirka 100 företag som deltagit i projektet. Lifeclean tillverkar och säljer ett patenterat rengöringsmedel som bland annat tar död på multiresistenta bakterier. De är ett relativt nystartat uddevallaföretag som utöver Norden även siktar in sig på marknaderna i USA, Kina, Sydkorea och Saudiarabien.

– Efter tre månaders praktik erbjöds jag anställning. Nu har jag varit här i ungefär ett år och jag trivs mycket bra, säger Nael Nejem.

Thomas Lööw, vd för Lifeclean, är också väldigt nöjd.

– Vi hade behov av någon med kemikompetens och hade sökt i över ett halvår utan resultat. Genom projektet fick vi kontakt med Nael, och det blev en perfekt matchning, säger Thomas Lööw.

Exportfrämjande integration leds av tillväxtavdelningen i Uddevalla kommun och finansieras av Europeiska socialfonden. Även kommunerna Trollhättan, Vänersborg genom Kunskapsförbundet Väst, Strömstad kommun och Nyföretagarcentrum Göteborg är med i projektet som viktiga samarbetspartners och aktörer.

Kontakt:
Håkan Gunnarsson Hindström, projektledare
E-post: hakan.gunnarsson-hindstrom@uddevalla.se

Slutseminarium 15 november

Onsdag 15 november hålls ett slutseminarium för projektet Exportfrämjande integration i Uddevalla. Inbjudna är bland annat representanter från näringslivet, kommuner samt deltagare i projektet. En av de medverkande är Lars Bäckström, regeringens speciellt utsedde utredare inom integration. Moderator är Agneta Riddar.