600 femåringar får se teater

I veckan får cirka 600 femåringar i Uddevalla uppleva teater. Barn från de kommunala förskolorna, fristående friskolorna och barn hos dagbarnvårdare kommer att åka till Regionteater Väst för att se ”Barbie-Nils och pistolproblemet”.

Pressbild

Ur Barbie-Nils och pistolproblemet, pressbild Teater Barbara.

- Vi har prioriterat att få till det här för femåringarna, det är så viktigt att de får ta del av scenkonst. Teater kan öppna nya världar och barnen upptäcker nya saker, säger Charlotta Byberg, barnkultursamordnare.

Föreställningen ”Barbie-Nils och pistolproblemet” framförs av Teater Barbara som turnerar i hela landet och har sin egen, fasta scen i Stockholm. Teaterföreställningen handlar om Nils, som fyller fem år och får önska sig vad han vill i leksaksaffären. Han vet precis vad han vill ha - en Barbie i rosa balklänning. Men i leksaksaffären försöker pappa med alla medel få Nils att välja en pistol istället.

"Barbie-Nils och pistolproblemet" är en föreställning om pojkar, pistoler, dockor och drömmar. En föreställning om genus, mod och barns rätt. Den belyser också svårigheten i att vara förälder, i detta fall en ensamstående pappa som vill göra allting rätt, men som i sin strävan missar det viktigaste – att lyssna till sitt barns vilja.

- "Barbie-Nils och pistolproblemet" visade vi som en offentlig föreställning här i Uddevalla för ett par år sedan och det är en väldigt fin teater. Den väcker mycket tankar kring lek, genus, dockor - här finns väldigt mycket att ta av om man vill diskutera pjäsen och jobba vidare med den efteråt ute på förskolorna, säger Charlotta Byberg.

"Barbie-Nils och pistolproblemet" visas på Regionteater Väst under tisdag-fredag denna vecka.

Mer information om Barbie-Nils och pistolproblemet

För mer information, kontakta gärna:

Charlotta Byberg
Barnkultursamordnare