Uddevallas förskolekök premieras på Lilla Ekomatsligan

Torsdag 16 november premierade Ekomatcentrum köket på förskolan Kreatören som årets raket för sitt arbete med ekomat. De har ökat sin andel ekologiska inköp med 60 procent. Vilket är bäst i Sverige.

Sofia Mellqvist kock på Kreatören.

Sofia Mellqvist kock på Kreatören tog emot diplom på evenemanget i Malmö.

Köket på förskolan Dalaberg fick också diplom eftersom de med sin ekoandel på 33 procent ligger i topp tillsammans med nio andra förskolor i Uddevalla.

- Det är jättekul att våra förskolekök blir uppmärksammade för sitt engagemang för bland annat säsongsanpassning, vegetariskt och minskat svinn, säger Simone Saul som är chef för måltidsservice. Som uppgift på resan ska deltagarna nu ta fram en idéplan för hur övriga förskolor i Uddevalla ska kunna följa deras fina exempel.

Enligt Eva Fröman på Ekomatcentrum så är kommunala förskolor och skolor i Sverige bäst i världen på ekologisk och klimatsmart mat.

Jämfört med de andra nordiska länderna så ligger Sverige i topp vad gäller ekologisk mat i skola och förskola. Närmast efter ligger Danmark med 17 procent ekologiskt, Finland med 6 procent och Norge med drygt 1 procent. (Källa: Ekomatcentrum, marknadsrapport 2017).

Läs mer om Ekomatcentrum som arbetar för hållbar konsumtion livsmedelskedjans alla led.

För mer information kontakta gärna:
Simone Saul
Kostchef Uddevalla kommun