Uddevalla gratulerar finsk vänort

Imorgon onsdag 6 december firar Finland 100 år av självständighet. Uddevalla kommun gratulerar sin finska vänort Loimaa, och har under året på flera sätt uppmärksammat firandet. Imorgon blir det också musik och film på Bohusläns museum för att uppmärksamma självständighetsdagen.

Gratulationer till Loimaa

Uddevalla kommuns vänortskommitté har skickat ett officiellt brev till vänorten Loimaa med varma gratulationer på 100-årsdagen av Finlands självständighet. Uddevalla kommun har under lång tid haft ett samarbete med Loimaa, samarbetet startade redan på 1940-talet. Inom ramen för vänortssamarbetet finns ett regelbundet ungdomsutbyte mellan länderna och återkommande konferenser för fortbildning av tjänstepersoner och politiker.

Under jubileumsåret 2017 har Uddevalla kommun på flera sätt uppmärksammat sin vänort Loimaa och självständigheten, bland annat med konserter med musiker från Finland och finska filmer. Till biblioteken har finska böcker köpts in, och biblioteken har marknadsfört både böcker och filmer på finska.

Imorgon onsdag 6 december firas Finlands självständighet på Bohusläns museum. Där blir det musik med Tuuletar, en uppmärksammad och prisbelönad finsk vokalkvartett som framför finsk folksång och egenskrivet material. I bandets kompositioner möts finländsk folktradition, globala musikaliska influenser och urban samtida musik. Tuletaar framträder klockan 17.00-18.00. Fri entré.

Filmen Ljus i natten visas på Bohusläns museum med start klockan 19.00. Den handlar om två berättelser som korsar varandra av en händelse. Khaled, en flykting från Syrien, möter handelsresande Wikström som öppnar restaurang och anställer Khaled. Aki Kaurismäki vann Silverbjörnen för bästa regi på filmfestivalen i Berlin 2017, då filmen hade sin internationella premiär. Fri entré.

Grattis Finland på 100-årsdagen!

Läs brevet som vänortskommittén skickat till Loimaa