Klimatsmart mat på Matrådets dag

Sommarhemsskolans matsal är full av människor och stämningen är lugn och trivsam. Elever i röda skjortor går runt med vagnar och delar ut vackert dekorerad pannacotta till sina kamrater. I bespisningen står fler elever och hjälper till att servera soppa.

Smaskig pannacotta och smoothies fanns på menyn under Matrådets dag på Sommarhemsskolan.

Smaskig pannacotta och smoothies fanns på menyn under Matrådets dag på Sommarhemsskolan i tisdags.

Det är Matrådets dag på Sommarhemsskolan med tema klimatsmart mat. En dag med extra fokus på mat och måltider och på samarbetet mellan skolan och köket.

Skolans matråd har bestämt menyn som består av fyra klimatsmarta soppor: broccoli- lins-, potatis- eller morotssoppa. En fin dessert, smoothie eller pannacotta, sätter guldkant på måltiden. Matrådet har också varit med att ordna en miniutställning om klimatsmart mat samt en tipspromenad för sina skolkamrater.

Det är kocken Lisseth Maravilla som tillsammans med kocken Eva-Lena Carlsson är eldsjälarna bakom Matrådets dag. Lisseth lyser av engagemang och instruerar eleverna med säker hand samtidigt som hon berättar om de framgångsfaktorer som gjort dagen möjlig.

- Vi brinner för detta! Vi i köket har ett jättefint samarbete med skolledningen och det gör att vi alla - ledning, kök, elever och lärare - tillsammans kan skapa en positiv upplevelse för eleverna med fokus på mat och lärande. Syftet med dagen är att öka medvetenheten kring klimatsmart mat men kanske framförallt att eleverna vågar pröva nya smaker, säger Lisseth Maravilla.

Enligt Uddevalla kommuns måltidspolicy är målsättningen att ett matråd ska finnas på varje skola, så att elevernas synpunkter kan föras fram regelbundet under läsåret. Alla grundskolor har också Matrådets dag inlagd i sin skolmatsmeny en dag under höstterminen, men hur skolorna organiserar sitt matråd och sin matrådsdag ser olika ut.

Sommarhemsskolans matråd består av en representant från varje klass från förskoleklass till årskurs nio. Rektor Marika Delvret och kockarna Lisseth Maravilla och Eva-Lena Carlsson är ansvariga för matrådet, som träffas ungefär en gång i månaden.

Många av matrådets elevrepresentanter har varit med under flera år. Saga, som är matrådsrepresentant i fyran, säger att Matrådets dag är en av årets stora höjdpunkter.

- Det var jätteroligt att vara med och servera. Jag ska nämligen öppna café när jag blir vuxen och jag har redan bestämt namn - Sagas Sötsaker, säger hon.

Det är fjärde året som skolan anordnar Matrådets dag, och planerna inför fortsatt arbete har redan börjat ta form. Rektor Marika Delvret säger att det varit en fantastisk fin stämning idag, mest tack vare att matrådsrepresentanterna befunnit i matsalen.

- Den här dagen har visat hur bra det blir när eleverna får möjlighet att ta ansvar för sin arbetsmiljö. Nästa steg för oss kan vara att ha elevmatvärdar i matsalen varje skoldag, säger hon.

Soppbuffé

Buffé med klimatsmarta soppor.