Hjälp förskolan Kreatören att vinna måltidstävling

Förskolan Kreatören är en av tre nominerade i tävlingen Kök & pedagogik, för sitt arbete med att integrera matematik och naturvetenskap i sin måltidspedagogik. Vinnaren utses genom en omröstning på webben. Förstapristagaren får en inspirationsdag med tv-kocken Paul Svensson som kommer till förskolan.

Personal på förskolan Kreatören

Jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas, rösta gärna på oss, säger den glada personalen på förskolan Kreatören.

- Rösta nu så mycket ni kan så vi får detta fantastiska pris till Uddevalla, säger Rita Svensson, chef för förskolan Kreatören.

Tävlingen arrangeras av föreningen Kost & näring som är en branschorganisation för landets kostchefer. Fram till och med onsdag 10 januari kan du vara med och rösta i tävlingen, där tre olika förskolor är nominerade.

Förskolan Kreatören arbetar systematiskt med måltidspedagogik, som innebär att kockar och förskolepersonal samarbetar för att väcka barnens intresse för mat. I arbetet inkluderas matematik och naturvetenskap varje dag och all personal är utbildade måltidspedagoger.

- Till exempel kan vi prata om volym genom att använda ett helt vitkålshuvud. Barnen får en upplevelse av hur stort och tungt det är, och att vitkålen förändras i tyngd när vi klyver och river den, säger Johanna Nanderöd, förskollärare.

Barnen får räkna och prata om former och färger på olika grönsaker. Så ofta det går får barnen vara med kockarna i köket och hjälpa till att baka, göra smoothies, juice och kall sås. När barnen ska följa ett recept kommer både matematik och kemi in när de väger, mäter, blandar och tillagar. Vid lunch får barnen hämta mat från en bufféservering där kockarna brukar skriva hur mycket mat de får ta för att det ska räcka till alla.

- Exempelvis kan vi skriva två korvar med bokstäver och siffror, och kompletterar med symboler. Barnen är duktiga på att räkna, säger Sofia Mellgren, kock.

Kretsloppet följs från jord till bord. Barnen har sått tomatfröer, sett plantorna växa, skördat tomater, ätit dem, använt dem till att måla med och tagit hand om frön som de torkat och ska så igen nästa säsong. Detta arbete utökas i ett nytt växthus till våren. På förskolan går så lite som möjligt till spillo, hållbarheten är i fokus när barnen får se att brödskalkar blir till brödkrutonger till soppan och fruktrester från råsaftcentrifug används i brödbaket.

- Barnen är så engagerade, det är så roligt! När vi i personalen är engagerade så blir barnen det också. Vi är jättestolta över vår verksamhet, säger Johanna Nanderöd.

Nyligen fick även förskolan Kreatören ta emot diplom som årets raket av Ekomatcentrum för sin satsning på ekologisk mat.

Här kan du rösta i tävlingen Kök&Pedagogik fram till och med 10 januari

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00