Våga fråga vad din tonåring ska göra!

Drogförebyggarna i Uddevalla kommun vill inför stundande helger skicka med en påminnelse om att fråga vad din tonåring har på gång. Att prata om alkohol och droger är inte alltid lätt, men det är nödvändigt.

Fyrverkeri

Jul och nyår betyder fest för många ungdomar. Som förälder bör du ha koll på vad din tonåring gör.

Vintertid väljer många ungdomar att träffas där vi vuxna inte är för tillfället, vanligtvis hemma hos någon. Det kan bli fest och många provar alkohol för första gången. Via sociala medier kan festplatsen spridas snabbt och oväntade gäster dyka upp. En trevlig tillställning kan då snabbt förbytas till fullt kaos.

– Som förälder bör du berätta för din tonåring om hur du ser på tider, gränser och alkohol. Gränser handlar bland annat om vilka regler som gäller när ditt barn är hemma ensam, säger Malin Törner, drogförebyggande samordnare i Uddevalla kommun.

Hon och hennes kollegor vill gärna ge några konkreta råd till alla tonårsföräldrar:

– Köp inte ut – det skickar helt fel signal. Ha kontakt med din tonåring under kvällen. Och finns tillgänglig om du behöver hämta.

Malin Törner rekommenderar även att ha kontakt med andra föräldrar, grannar eller viktiga vuxna som kan finnas till hands som extra resurs.

– Som tonårsförälder har du ett viktigt ansvar. Forskningen visar att ungdomar från hem där föräldrarna har en tillåtande attityd gentemot tonåringarnas drickande dricker dubbelt så mycket som de ungdomar som kommer från hem med nolltolerans. Så våga fråga! Vad ska din tonåring göra? Var ska de vara? och så vidare.

Läs mer om Uddevalla kommuns drogförebyggande arbete