Räcker inte pengarna till?

Har du svårt att få pengarna att räcka till? Januari är för många den fattigaste månaden på året efter jul och nyår. Konsument Uddevalla ger här några tips för hur du kan styra upp din ekonomi samt få hjälp med budget- och skuldrådgivning.

Gapar plånboken tom?

Gapar plånboken tom i januari? Konsument Uddevalla ger några tips för bättre ekonomi.

- Planering är A och O. Börja i god tid att göra en budget för det kommande året och följ varje månad upp hur du har skött dig. Förbered stora utgifter som du känner till, som studenten, födelsedagar och julafton och försök fördela utgifter jämnt över året, säger Sandra Gustavsson, konsumentvägledare och budget- och skuldrådgivare.

Ett annat tips är att kapa topparna av de dyraste månaderna genom att ändra kvartalsbetalningar till månadsbetalningar. Försök också spara undan en summa varje månad till oförutsedda utgifter. För dig som lever på existensminimum är det viktigaste att pengarna räcker till hyra, el och mat.

- Vi träffar ofta människor som känner att det är oerhört skamfyllt att inte få pengarna att räcka. Vanligtvis är anledningen till betalningssvårigheterna arbetslöshet, skilsmässa eller sjukdom. Vi ser även att många utvecklar både psykisk och fysik ohälsa, säger Sandra Gustavsson.

I Uddevalla kommun finns ungefär 1600 invånare i Kronofogdens register. Detta kan jämföras med 132 invånare som sökt och fått hjälp av Konsument Uddevalla under 2017.

- Vår förhoppning är att hitta många fler att hjälpa, och helst innan skulderna går till Kronofogden. Kontakta oss gärna! Vi kan hjälpa till med att göra budget, prata med fordringsägare, ansöka om skuldsanering och vara behjälpliga under hela skuldsaneringsperioden, säger Sandra Gustavsson.

Konsument Uddevalla finns i Rådhuset vid Kungstorget. Mer information och tidsbokning

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00