Nu startar renoveringen av Gula villan

Gula villan på Emaus lantgård ska renoveras av elever som läser byggutbildning på gymnasienivå på Uddevalla vuxenutbildning. Nu drar det långsiktiga arbetet igång med målet att återställa huset till dess ursprungliga skick.

Gula villan

Vi är glada för att arbetet startar med Gula villan! Sebastian Niklasson, Elin Gredenstål, Evy Gahnström, Bengt-Göran Carlsson, Ulf Larsson, Cecilia Sandberg, Johanna Westerlund, Annette Birgersdotter Eriksson, Eleonore Skoglund och Stefan Delin. (Klicka för större bild)

Gula villan är en vacker gammal byggnad som ligger vid entrén till Emaus lantgård och har utsikt mot betesmark och är omgärdad av grönområden. Huset ska nu renoveras med varsam hand av elever tillsammans med lärare. De olika arbetsmomenten kommer att ge eleverna värdefull kunskap om hur man hanterar äldre byggnader. Denna kunskap efterfrågas på arbetsmarknaden idag.

- Tidigare fanns förslag på att riva Gula villan och det möttes av ett starkt motstånd bland Uddevallaborna. Därför är det nu glädjande att visa att vi börjar arbetet med att bevara huset. Gula villan kommer på sikt att fyllas med verksamheter och skapa liv, lust och glädje, säger Cecilia Sandberg, ordförande barn och utbildningsnämnden.

Emaus lantgård har cirka 37 000 besökare per år, och framförallt är det barn, unga och familjer som kommer till området.

- Vi är jätteglada för att renoveringen nu kommer igång. Satsningen på Gula villan är övergripande och omfattar kommunens alla förvaltningar. Emaus lantgård är en fantastisk mötesplats, särskilt ur perspektivet integration. Och ju mer det byggs nytt i Uddevalla, desto viktigare är det med sådana här rekreationsområden, säger Evy Gahnström, ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Primärt kommer elever och lärare se till att huset tätas uppifrån och nedifrån så att inte fukt tränger in. Dränering och värme kommer att ses över och fönster ska renoveras. Eleverna kommer att få kunskap om olika byggmoment, material och miljöteknik.

- Sedan vet vi inte vad som finns innanför väggarna, det är det som gör att vi inte kan sätta någon tidplan på när huset är färdigrenoverat. Det är ett spännande hus, säger Bengt-Göran Carlsson, bygglärare på Uddevalla vuxenutbildning.

Sammanlagt ska tio elever åt gången arbeta i Gula villan. Två elevgrupper kommer växelvis att renovera huset. Det långsiktiga arbetet med byggnaden kommer att omfatta flera elevgrupper.

- Vi tycker det är positivt att vi kan komma igång och göra iordning här nu. Det finns en så stark känsla bland Uddevallabor och andra besökare kring det här huset, det är roligt att visa att det händer något här nu, säger Ulf Larsson, chef Uddevalla vuxenutbildning.

Kommunfullmäktige fattade förra året beslut om att Gula villan ska renoveras. Exakt hur byggnaden kommer att användas när den är färdigrenoverad är inte beslutat.

Sal med kakelugn

Sal med kakelugn i Gula villan.

Vacker kakelugnsdetalj och dekorerade tak.

Vacker detalj på kakelugn och dekorerade tak.