Norgårdenskolan tävlar om drömdusch och drömtoalett

5 februari till 28 mars har alla elever på Norgårdenskolan möjlighet att ta fram idéer på hur de vill att en dusch och en toalett ska se ut på skolan. Priset i tävlingen är att förverkliga drömmen!

Puja Brobäck och Denise Özdes

Puja Brobäck och Denise Özdes miljöinspektörer från samhällsbyggnad, Uddevalla kommun.

- Vi upplever att många barn och unga känner sig otrygga i skolans duschar och att de tycker att toaletterna snabbt blir ofräscha, säger Puja Brobäck och Denise Özdes som är miljöinspektörer.

Eftersom Norgårdenskolan är Uddevalla kommuns största grundskola har vi valt att genomföra detta pilotprojekt tillsammans med dem. Delaktigheten genomförs som en tävling där priset blir att låta kommunens fastighetsenhet förverkliga drömmen och renovera en toalett och en dusch. Varje klass mellan 0-9 kommer att få lämna in fyra tävlingsbidrag.

- Vi vill att eleverna ska vara delaktiga och få en möjlighet att påverka sin skolmiljö. Det finns en avsatt budget för att renovera en toalett och en dusch. Men det kan eventuellt bli fler åtgärder, det beror naturligtvis på vilka behov och önskemål som eleverna prioriterar.

Juryn kommer att bestå av tjänstepersoner, politiker och elevråd. De vinnande bidragen kommer att omarbetas till genomförbara förslag som presenteras för eleverna innan de går på sommarlov.

Själva renoveringen är tänkt att ske under sommarlovet och en invigning planeras till Hygienveckan i mitten av september.

Tävlingen är ett initiativ från Uddevalla kommuns bygg- och miljötillsyn med stöd från Hälsopolitiska rådet. Idén kommer från Lerums kommun som genomfört ett liknande projekt.