Östraboelever i topp i fysiktävling

Tre gymnasieelever från Östrabo 1 såg till att Uddevalla gymnasieskola hamnade på femte plats bland landets alla skolor i den prestigefyllda tävlingen Wallenbergs fysikpris som genomfördes nyligen. En av eleverna är dessutom uttagen att representera Sverige i den Europeiska fysikolympiaden som hålls i Moskva i maj.

Mikail Yenigün, Jacob Gunnarsson och Samuel Andersson.

Gymnasieeleverna Mikail Yenigün, Jacob Gunnarsson och Samuel Andersson har placerat sig i topp i en avancerad fysiktävling.

Sammanlagt deltog 514 elever i Wallenbergs fysikpris, och från Uddevalla gymnasieskola medverkade elva duktiga elever. Uppgifterna som de skulle lösa i fysiktävlingen är extra utmanande där eleverna måste ha gedigna fysikkunskaper som de ska använda i nya situationer.

Samuel Andersson från Uddevalla kom på tredje plats av de tävlande, och kommer därmed att bli en av fem elever som representerar Sverige i den Europeiska fysikolympiaden i Moskva.

- Att bli uttagen som Samuel blivit kan närmast liknas vid en landslagsuttagning i någon idrott, det är fantastiskt bra, säger Fredrik Olsson, lektor i fysik Uddevalla gymnasieskola.

Samuel utgjorde tillsammans med Jakob Gunnarsson och Mikail Yenigün Uddevalla gymnasieskolas lag i lagtävlingen. Deras gemensamma poäng räckte till en mycket hedrande femteplats bland landets alla skolor som deltog. Endast gymnasieskolor vid universitetsorter med höga intagningspoäng lyckades bättre. Lagmedlemmarna från Uddevalla vinner 1000 kronor vardera samt 3000 kronor till fysikinstitutionen på Östrabo 1.

- Det är väldigt roligt, särskilt eftersom de tre eleverna är så intresserade av fysik och har genomfört extra fysikuppgifter även på sin fritid. De är ambitiösa och engagerade, vilket tagit dem upp i toppen bland de svenska eleverna i fysik, säger Fredrik Olsson.

Samuel Andersson kommer dessutom att få delta i den svenska fysiktävlingsfinalen i Göteborg i mars. Där tävlar eleverna om en plats i det svenska laget vid den internationella fysikolympiaden som hålls i Lissabon i juli.

Samuel, Jakob och Mikail går i samma klass och läser naturvetenskapligt program på Östrabo 1.

Ett stort grattis till alla!

Mer information om tävlingen Wallenbergs fysikpris

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00