Vill du bli fadder för ensamkommande unga?

Ensamkommande ungdomar i Uddevalla söker svenska faddrar, för att lära sig mer om det svenska samhället och få kontakter in i vuxenvärlden. Vill du göra en insats för en ensam ungdom?

Emma Berggren Emma Sandwall och Linnea Lindgren

Bli gärna fadder, uppmanar Emma Bergström, boendehandledare, Emma Sandwall projektledare Göteborgs räddningsmission och Linnea Lindgren, projektansvarig.

Kommunen driver tillsammans med Göteborgs räddningsmission en fadderverksamhet som är riktad till ensamkommande ungdomar. Om man är intresserad av att bli fadder behöver man ha fyllt 18 år, ha ett eget boende, prata flytande svenska och ha kunskap om hur den svenska kulturen och samhället fungerar.

Tanken är att ungdomen ska få en personlig och vardaglig kontakt med sin fadder eller fadderfamilj. Exempelvis genom att äta middag tillsammans i fadderns hem, titta på film eller vara ute i naturen. För många unga blir detta den enda personliga kontakten de har med svenskar, och är otroligt värdefull och uppskattad.

- De ungdomar som har fått faddrar är väldigt tacksamma och faddrarna upplever att de får väldigt mycket tillbaka. Att vara fadder handlar om att bjuda in ungdomen till sitt eget hem någon gång per månad, säger Emma Sandwall, projektledare, Göteborgs räddningsmission.

Som fadder ska du fungera som ett stöd och skapa en långsiktig relation med ungdomen, det är den sociala biten som är viktigast.

- Det betyder jättemycket att få ha en fadder. Vi märkte det extra tydligt över jul och nyår när många av våra ensamkommande ungdomar firade tillsammans med sina faddrar, de var så glada över det, säger Emma Bergström, boendehandledare på ett av kommunens stödboende för ensamkommande.

Många faddrar är pensionärer eller barnfamiljer, en del är ensamstående eller sambos utan barn. Både den som vill ha en fadder och den som vill bli fadder behöver ansöka om det. Efter en intervju och en kort utbildning görs en matchning för att det ska bli så bra som möjligt för båda parter.

- Vi vill ju jättegärna matcha fler faddrar med ungdomar nu, vi behöver minst ett 20-tal faddrar. Ta chansen att bli en del av den viktiga integrationen i vår kommun och lär känna en helt ny människa. Tveka inte att kontakta oss om du är intresserad, säger Emma Sandwall.

Fadderverksamheten pågår till slutet av november.

Mer information om fadderverksamheten