Unga får lära känna människan bakom uniformen

Under våren ska ett antal ungdomar få prova på hur det är att vara polis, brandman, ambulanspersonal och busschaufför. Projektet går under namnet Människan bakom uniformen, och syftar till att öka förståelsen för dessa yrken.

ambulanspersonal och ungdom

Unga får lära känna de som arbetar som polis, brandmän, ambulanspersonal och busschaufförer i projektet Människan bakom uniformen.

Konceptet som är brottsförebyggande arbetades fram för några år sedan i Göteborg och har använts med goda erfarenheter. I Uddevalla riktar sig projektet till ungdomar i åldrarna 15-20 år från olika delar av kommunen. Sammanlagt får tio ungdomar chansen att vara med under våren.

Ungdomarna får göra studiebesök på olika arbetsplatser och träffa personer som jobbar som polis, brandman, ambulanspersonal och busschaufför. De får exempelvis prova på att släcka en brinnande docka, testa hjärt- och lungräddning, hantera olika verktyg som används vid bilolyckor och se hur blåljuspersonalen samarbetar vid en iscensatt olycka. Det finns tid att prata med personalen om de olika yrkena och om olika händelser man varit med om.

- Det här är en fantastisk chans för ungdomarna att få kontakt med de som arbetar i de olika uniformsyrkena och ställa frågor. Och för personalen inom uniformsyrkena är det oerhört viktigt att få höra vilka funderingar ungdomarna har, de är väldigt intresserade av att vara med i detta projekt, säger Jenny Bröjer, projektledare.

Under våren kommer ungdomarna att träffa personal från de uniformerade yrkena sammanlagt tio gånger. I projektet ingår även ett studiebesök till minneslokalen i Backa där 63 unga miste livet i en brand 1998. Efter avslutad utbildning kan de unga få fortsätta som ambassadör för Människan bakom uniformen.

- Vi vill gärna att ungdomarna fortsätter att informera på skolor och i andra forum om sina erfarenheter från att möta polis, brandmän, ambulanspersonal och busschaufförer. Det är jättebra när unga berättar för andra unga, då sprids budskapet att uniformsyrkena vill hjälpa, inte stjälpa, säger Jenny Bröjer.

Allra första träffen mellan ungdomarna och uniformsyrkena sker onsdag 7 mars.

Projektet är ett samarbete mellan Uddevalla kommun, Polisen, Västtrafik, Västra Götalandsregionen och Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Mer information om Människan bakom uniformen