Invigning av Syrian Horse lördag 17 mars

Nu står skulpturen Syrian Horse som är en fem meter hög häst och gjord av järn av konstnären Mohannad Solaiman vid Skeppsviken i Uddevalla. Under ett år hyr Uddevalla kommun konstverket, från sin plats har den fri sikt mot havet och kommer att välkomna besökare till Uddevalla.

Skulpturen Syrian Horse står med fin utsikt över fjorden

Skulpturen Syrian Horse står med fin utsikt över havet tillsammans med konstnären Mohannad Solaiman

Det fem meter höga konstverket består av 6 mm tjock järntråd som låtits rosta till vacker röd färg och svetsats samman till en stegrande häst (500 kg). Skulpturen har varit väldigt uppskattad vid sitt tidigare hem i skulpturparken på Pilane gravfält på Tjörn och fortsätter nu sin resa till Skeppsviken - ett besök vi betraktar som ett privilegium för oss och en besöksangelägenhet för besökare och invånare i kommunen.

- Vi tror på konstens och kulturens kraft och vill skapa ett attraktivt Uddevalla. Jag är jätteglad att vi fick möjlighet att låna denna kraftfulla

skulptur för att kunna glädja alla uddevallabor, säger Maria Carlgren, enhetschef på kulturavdelningen.

- Historiskt och över hela världen har hästar symboliserat styrka, makt och kraft. Konsthistorien är fylld av kungar och mäktiga män till häst. Mohannad Solaimans stegrande häst inger istället en känsla av trots, mod och frihet.

Invigning av Syrian Horse är lördag 17 mars

Tid och plats: Lördag 17 mars klockan 14.00 på Skeppsviken (ovan fd Skeppsvikens camping) invigs skulpturen Syrian Horse. Annelie Högberg, kultur- och fritidsnämndens ordförande invigningstalar tillsammans med konstnären Mohannad Solaiman. Det bjuds även på poesi, musik och varm dryck för att fira hästens nya hem.

Om konstnären
Mohannad Solaiman kom från Syrien till Sverige i slutet av 2015 och är numera verksam konstnär i Göteborg där han är medlem i KKV. Han har skulpterat sedan 2000 och har flera verk permanent utställda i flera länder. I Sverige har han bland annat ställt ut konstverk på Syriska konstförbundet i Stockholm, River of Light på Akademin Valand och haft en soloutställning på Konstepidemin i Göteborg.

För mer information kontakta gärna:
Carl Casimir, kommunantikvarie, telefon 0522-69 65 40

På onsdagen kom Syrien hourse på plats vid hästepallarna vid Skeppsviken

Det fem meter höga konstverket snart på plats

Konstnären Mohannad Solaiman

På onsdagen kom Syrian Horse på plats vid hästepallarna på Skeppsviken.