Stränder städas av idrottsungdomar

Nu på lördag den 14 april går startskottet för den återkommande städningen av den svenska kusten som genomförs av tusentals idrottsungdomar. I Uddevalla kommer ett antal stränder att städas av idrottsföreningarna IK Rössö, IBK Walkesborg 99 och SS Viken Ägir.

Strandskräp

Mycket skräp hamnar på stränderna.

Uddevalla kommun stöttar städningsinsatsen, som kommer att ske vid:

• Skredsvik från småbåtshamnen till Gullmarsbergsbasen
  • Uddevallabron, norra sidan från Sunningen till Mollön
  • Uddevallabron, södra sidan från bron in mot centrum

Städningskampanjen går under namnet Städa Kust och arrangeras av idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige. Beräkningar visar att plastmängder motsvarande 120 badkar per dygn flyter iland längs västkusten.

- Vi tycker detta är ett viktigt och bra initiativ från idrottsrörelsen. Vi kommer från kommunens sida att hjälpa till att hämta upp det insamlade avfallet och har identifierat och tipsat om de tre strandsträckorna där det lätt samlas skräp, säger Sofia Ström, kommunekolog.

Sommaren 2017 städade ett antal ungdomar med kommunal sommarlovspraktik stränder i Uddevalla. Planen är att en liknande insats ska ske under sommaren i år.

Mer information om Städa Kust

Filmen Ett badkar kommer lastat...