Elever får försprång till jobb inom finsnickeri

Vill du jobba och studera på gymnasiet samtidigt? Nu kan du utbilda dig till möbel- och inredningssnickare eller båtbyggare på Östrabo yrkes och ha en gymnasial lärlingsanställning på ett företag i regionen. Det innebär mycket goda chanser till jobb när du är klar med din utbildning.

Båtbyggare

Gymnasial lärlingsanställning införs på hantverksprogrammet finsnickeri.

- Det finns en stor efterfrågan på kvalitativt hantverkande, branschen skriker efter personal. Med gymnasial lärlingsanställning tjänar eleverna pengar, många lär sig dessutom bättre genom att varva teori och praktik och eleverna får erfarenheter och referenser, säger Maria Jonasson, lärlingskoordinator på Östrabo Y

Det är på det treåriga hantverksprogrammet finsnickeri, som det från och med i höst finns chans till gymnasial lärlingsanställning. Upplägget innebär att eleven är två dagar på skolan och tre dagar på ett företag. Första året får eleven grundutbildning i skolan och kortare praktikperioder på olika företag för att se vilken profil som passar hen bäst- båtbyggare, möbelsnickare eller inredningssnickare. Från och med årskurs två matchas eleven med ett företag, och får en avtalsenlig lärlingslön.

På företaget finns också en utbildad handledare som har huvudansvar för eleven och har tät kontakt med yrkesläraren på skolan. Företagen är delaktiga i utformningen av utbildningen för att säkerställa elevens yrkeskompetens, och skolan tryggar bredden på utbildningen genom de nationella kunskapskraven och examensmålen för programmet.

I regionen erbjuder för närvarande följande företag gymnasial lärlingsanställning inom finsnickeri: Snickarbolaget i Uddevalla AB, Hallberg-Rassy Varvs AB i Ellös, Snickeriet i Ström AB i Henån och Bovalls dörrbyggeri i Bovallstrand.

- Alla fyra företagen har en internationell marknad, och vi vet att fler företag vill ta emot elever i lärlingsanställning. Om du är intresserad av finsnickeri, så sök! Du är eftertraktad på arbetsmarknaden, säger Maria Jonasson.

Samma möjlighet till gymnasial lärlingsanställning finns även sedan ett år tillbaka på industriprogrammet och fordonsprogrammet på Uddevalla Gymnasieskola.

Välkommen till Öppet hus på gymnasiet torsdag 26 april klockan 16.00-18.00. På Östrabo Y kan du bland annat träffa företagsrepresentanter, elever och lärare och ställa dina frågor.

Mer information om

Lärlingsanställlning på hantverksprogrammet finsnickeri