Uddevallas identitet igår, idag, imorgon

Välkommen till Bohusläns museum torsdag 19 april, då kan du få höra berättelser som inte tidigare lyfts fram ur Uddevallas historia. Det är den första föreläsningen av tre som fokuserar på Uddevallas identitet igår, idag och imorgon.

Uddevalla

Välkommen till spännande föreläsningar om Uddevallas identitet igår, idag och imorgon.

Den första föreläsningen på torsdag har namnet ”Möt Uddevalla i filmer, bilder och berättelser till stumfilmspiano” och består fyra olika inslag som presenteras av Jienny Gillerstedt och Fiffi Myrström från Bohusläns museum samt Maria Gustavsdotter, lokal författare.

Program torsdag 19 april klockan 18.00-20.00

Röster från kriget – Livet i skuggan av Karl XII Jienny Gillerstedt, utställnings- och programansvarig på Bohusläns Museum. Om arbetet med att lyfta fram och belysa bortglömda historier till sommarens utställning.

Människorna bakom bilderna och föremålen- Fiffi Myrström, fotoantikvarie på Bohusläns Museum. Känner du till Josefina Rydholm, Maria Lundbäck och Carolina Christiansson? De har alla bidragit stort till att berätta om Uddevalla, genom att samla föremål och ögonblick från orten.

Elsie & Zach – en kamp mot normerna- Jienny Gillerstedt, utställnings- och programansvarig på Bohusläns Museum. Hur var det att leva sitt liv som en själv ville under 1800-talets slut? Om Uddevalla som arena för kvinnors kamp mot normer och för jämställdhet, på slutet av 1800-talet.

Människoöden i 1700-talets Uddevalla- Maria Gustavsdotter, lokal författare. Om Ulrika Eleonora som utropades till regent, hennes namne som klädde sig till man och tog värvning, om officersfruar i rysk fångenskap och om namnlösa knektänkor.

Föreläsningsserien "Uddevallas identitet igår, dag, imorgon" har skapats i ett kreativt samarbete mellan Karin Backensved från Bohusläns Museum, Simone Olofsson från Folkets Hus, Maria Carlgren, Annika Övermyr och Paula Nyman från förvaltningarna Kultur och fritid samt Samhällsbyggnad på Uddevalla kommun och Ulrica Wallin från Studiefrämjandet som också är moderator vid samtliga tillfällen.

Mer information om fler föreläsningar i serien Uddevallas identitet igår, idag, imorgon