Lånad skulptur kommer till Uddevalla

Idag tisdag anlände den fyra meter höga skulpturen Octopus till Uddevalla. Skulpturen är gjord av konstnären Ulf Rollof och tillfälligt inlånad från Borås kommun. Uddevalla är i år en av fyra kommuner som är satellit till Borås internationella skulpturbiennal.

Octopus

Glada att Octopus anlänt: Carl Casimir, kommunantikvarie, Victoria Klaiber Svensson, projektledare för regionaliseringen av Borås internationella skulpturbiennal samt Maria Carlgren, enhetschef kultur.

Octopus står placerad intill Bohusläns museum, där den kan beskådas under sommaren fram till slutet av september.

- Vi är väldigt glada över att få hit verket Octopus. Skulpturen är stor, den är lite apart, rymmer många dimensioner och väcker funderingar. Ulf Rollof är en känd och uppskattad konstnär, att ha hans konstverk här blir en besöksanledning till Uddevalla, säger Maria Carlgren, enhetschef avdelningen kultur.

Projektet ”Vi byter skulpturer med varandra” är en satellit till Borås internationella skulpturbiennal 2018. Det innebär att Uddevalla kommun i utbyte lånar ut skulpturen Vadande flicka av Matti Haupt till Borås, där den kommer att ingå i en utställning om genus.

Skulpturutbytet bekostas av Västra Götalandsregionen och Fyrbodals kommunalförbund.Till projektet kommer det att knytas en rad aktiviteter. Exempelvis kommer Konstföreningen att erbjuda skulpturvandringar och i september bjuder kommunen och Studiefrämjandet in till föreläsningar och samtal på Bohusläns museum om offentlig konst i allmänhet och skulpturutbytet i synnerhet.

- Skulpturen Octopus har en historia av att människor reagerar på den. Det tycker vi är bra, den är uttrycksfull och det får gärna bli samtal kring offentlig konst och hur vi upplever det vi ser omkring oss. Konsten i den offentliga miljön kan tillföra så mycket mer än bara svaret på frågan om det är vackert eller inte. Att vi berörs och tänker nya tankar när vi rör oss i gatumiljön gör staden rikare, säger Carl Casimir, kommunantikvarie.

Konstnären Ulf Rollof är född 1961 i Karlskrona. Han bor i Stockholm, har studerat för Michael Schnorr i San Diago och vid Konstakademien i Stockholm, finns representerad på en mängd museer i hela världen och är verksam som professor vid Akademin Valand i Göteborg. Så här skriver han själv om Octopus:

”Konstverket syftar på vår inneboende rädsla för det främmande. Den är från en ritning som jag gjorde i Mexiko där jag bodde i ett år i en isolerad bergsby. Eftersom jag var den första europé som hade bosatt mig där, konfronterades jag med kollisionen mellan mitt svenska liv och mexikarnas liv i en isolerad by. Kanske kände jag mig som denna klumpiga figur, uppblåst och ovetandes om hur jag skulle passa in i denna nya verklighet.”

Skulpturen Octopus invigs officiellt av kultur och fritidsnämndens ordförande Annelie Högberg under valborgsmässofirandet vid Bohusläns museum som inleds klockan 18.00 måndag 30 april.

Mer information om:

Ulf Rollof

Ulf Rollofs utställning på Moderna museet i Malmö

Borås internationella skulpturbiennal

Octopus

Octopus.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00