Nu nappar det (kanske) på Herrestadsfjället!

Utplanteringen av fisk har nu startat i våra ”put and take”-sjöar på Herrestadsfjället. I sjöarna Smedvattnet, Stora Grågåsvattnet och även i Metsjön har regnbågar släppts ut. Möjligheten till att få napp har därmed ökat rejält.

Regnbågarna som släppts ut i sjöarna är i riktigt fin storlek både för fiskeupplevelsen och för att tillagas.

Majmorgon på Herrestadsfjället. Foto: Johan Hagström

- Om man lyckas fånga en regnbåge så är de en utmärkt matfisk och den enkla tillagningen är ofta en av de bättre, här är en länk till ett riktigt gott recept,säger Rune Olsson, Sportfiskarna Uddevalla som ansvarar för utsättningarna i samarbete med Uddevalla kommun.

Fiskekort är ett krav för att få fiska och även en förutsättning för att fortsatta utplanteringar ska kunna ske. Kortet kostar 95 kronor och kan köpas på Pressbyrån vid järnvägsstationen eller på Torps köpcentrum. Det finns även en automat vid parkeringen på Klämman där man betalar med kort.

- Om alla följer de regler som finns kring fisket så är chansen att många kan få en fin fiske- och naturupplevelse stor, säger Johan Hagström som jobbar med fiskefrågorna för Uddevalla kommun.

Stora Grågåsvattnet är vigd åt flugfiske på grund av dess stora lämplighet för denna fiskeform. I Metsjön och Smedsvattnet får man även fiska med spinn- eller metspö och i Metsjöns norra ände finns en tillgänglighetsanpassadbrygga som är lätt att ta sig till även de som har svårighet att ta sig fram i terrängen.

- Det finns en viktig begränsning till ett spö per person och att max tre laxartade fiskar per fiskekort och dygn får tas upp, detta helt enkelt för att fisken ska räcka till fler fiskare och fler upplevelser. Barn och unga under 16 år fiskar gratis med målsman som har löst fiskekort och fiskekortet är personligt. Fullständiga fiskeregler finns att läsa här.

Kontrollen av att reglerna efterföljs kommer att intensifieras vilket har efterfrågats av många fiskare.

Vi hoppas även att alla fiskare och övriga besökare hjälps åt med att hålla fjället rent från skräp och att grillning och eldning sker på anvisade platser med gott omdöme.