Fritidshemmens dag firas 8 maj

På tisdag den 8 maj firas Fritidshemmens dag i hela Sverige. I Uddevalla samlas en del av kommunens fritidsbarn på Rimnersområdet för att leka och umgås under ledning av gymnasieelever från barn- och fritidsprogrammet.

Fritidshemmens dag firas bland annat på Rimnersområdet.

Gymnasieeleverna har ordnat en mängd olika aktiviteter för fritidsbarnen, både inomhus och utomhus.

- Våra elever på barn- och fritidsprogrammet planerar, genomför och utvärderar aktiviteterna för fritidsbarnen. Genom grundskolornas fritidspedagoger får våra elever ett jättebra tillfälle att träna ledarskap, kommunikation och samarbetsförmåga och pedagogerna stöttar med sin yrkeskompetens. Tillsammans bjuder vi också in en mängd olika föreningar som kommer hålla i olika aktiviteter, säger Jeanette Graf, lärare på barn- och fritidsprogrammet.

Det är barn från fritidshemmen på Äsperödsskolan, Unnerödsskolan, Dalabergsskolan, Bokenäs skola och Ljungskileskolan som deltar i aktiviteterna. Gymnasieleverna fokuserar på att erbjuda samarbetsövningar och lekar där barnens utveckling och lärande ska stimuleras på olika sätt. Fritidsbarnen kommer också att få pröva olika fritidsaktiviteter och sporter som barn vanligtvis inte kommer i kontakt med om de inte har en funktionsnedsättning. Ett exempel är goalball, en sport som utövas av synskadade idrottare.

- Vårt mål med vår del av fritidshemmens dag är att barn från olika skolor ska mötas, umgås och utvecklas tillsammans under lekfulla former, säger Jeanette Graf.

Övriga fritidshem arrangerar sitt eget firande på den egna skolan. Många fritidshem bjuder även in vårdnadshavare för att delta i firandet.

Om Fritidshemmens dag

Fritidshemmens dag firas den andra tisdagen i maj varje år och har funnits sedan 1986. Dagen har kommit till för att uppmärksamma fritidshemmens viktiga arbete med elevernas sociala, emotionella och praktiska utveckling. Många elever tillbringar halva sin skoldag i fritidshemmet.