Studiebesök till Japan för vänortsjubileum

Uddevalla kommun och Okazaki firar i år ett 50-årigt vänortssamarbete. Kommunledningen och delar av Vänortskommittén reser med anledning av detta till Japan nu på söndag 13 maj för en veckas studiebesök.

Logotyp Uddevalla Okazaki

- Det här är en av de vänorter som vi haft ett stort utbyte med, särskilt mellan skolklasser i Uddevalla och Okazaki. Väldigt många Uddevallabor har fått träffa japanska ungdomar och fått erfarenheter och nya vänner för livet i detta givande utbyte, säger Ingemar Samuelsson, kommunstyrelsens ordförande.

- Förutom det etablerade och årliga elevutbytet med Okazaki har vi från Vänortskommitten sedan två år också gett ett resestipendium till de elever som en jury utser för bästa produkt/företagsidé inom Ung Företagsamhet, som då får besöka Japan. Vi tror mycket på utvecklingen av detta, säger Alf Gillberg, kommunfullmäktiges ordförande och ordförande i Vänortskommittén.

De första dagarna av studieresan innehåller ett stopp i Tokyo. Där ingår besök på Svenska ambassaden, Meiji universitet och Business Sweden. En förhoppning är att skapa möjligheter för företag i Uddevalla att få ett utökat samarbete med Japan via Business Sweden.

I Okazaki kommer 50-årsjubileet att firas, bland annat kommer en glasskulptur av konstnären Yngve Bråthén att invigas, som Uddevalla kommun skänkt till Okazaki. Delegationen från Uddevalla kommer att möta borgmästare, tjänstepersoner och invånare och göra studiebesök på bibliotek och konserthus. Uddevalla kammarkör åker samtidigt till Japan och har konserter både i Tokyo och Okazaki. Under dessa konserter deltar även delegationen från Uddevalla kommun.

Alf Gillberg, kommunfullmäktiges ordförande och ordförande för Vänortskommittén, Ingemar Samuelsson, kommunstyrelsens ordförande, Carin Ramneskär, oppositionsråd, Peter Larsson, kommundirektör och Stellan Hedendahl, sekreterare i Vänortskommittén medföljer på studieresan till Japan.

I höst kommer en delegation från Okazaki stad att besöka Uddevalla, och vänortsutbytet med skolklasser genomförs också under hösten.

Sverige och Japan firar i år 150 år av handel- och vänskapsförbindelser.

Mer information om Uddevallas vänorter