Årets demokratipris till samhällsguiderna

Uddevalla kommuns demokratipris 2018 går till alla de personer som ideellt engagerat sig i Samhällsguide Uddevalla. Via Samhällsguide Uddevalla möts nyanlända och svenskar, knyter nya vänskaper och ökar förståelsen för varandras kulturer.

samhällsguider och nyanlända

De ideellt engagerade samhällsguiderna vinner årets demokratipris. Här syns några av samhällsguiderna tillsammans med nyanlända.

Demokratipriset består av 10 000 kronor och ett diplom, som delas ut av kommunfullmäktiges ordförande Alf Gillberg under nationaldagsfirandet den 6 juni på Gustafsberg.

- Det är jätteroligt att kommunen uppmärksammar det stora ideella engagemang som finns för våra nyanlända. Samhällsguiderna är viktiga för det lokala demokratiarbetet. Det är genom att ses och mötas över gränserna som vi skapar verklig integration, säger Linnea Lindgren och Siv Tengberg, samordnare för Samhällsguide Uddevalla.

Sedan starten 2014 har Samhällsguide Uddevalla sett till att 229 samhällsguider matchats med 269 nyanlända.

Samhällsguiderna får priset med följande motivering:

”Samhällsguiderna är kommunmedborgare som hjälper nyanlända att komma in i svenska samhället. De ger av sig själva, vilket både samhället och demokratin vinner på. Delaktighet, förståelse för våra medmänniskor och nyfikenhet – det är så demokrati föds i vardagen. Genom att tilldela samhällsguiderna priset vill Uddevalla kommun uppmärksamma deras viktiga insatser och även öka kännedomen om denna verksamhet.”

Vill du också bli samhällsguide? Läs mer om hur du anmäler dig till Samhällsguide Uddevalla

Samhällsguide Uddevalla på Facebook

Demokratipriset kommer att delas ut vid det högtidliga firandet klockan 15.15 onsdag 6 juni på Gustafsberg.