Våga fråga vad din tonåring ska göra i kväll!

Drogfri Ungdom i Uddevalla kommun vill inför stundande skolavslutning skicka med en påminnelse om att fråga vad din tonåring har på gång. Att prata om alkohol och droger är inte alltid lätt, men det är nödvändigt.

Fråga vad din tonåring har på gång.

Fråga vad din tonåring har på gång!

Skolavslutningskvällen betyder fest för många ungdomar och kanske provar någon alkohol för första gången!

Var ska de vara på kvällen? Bara några som ska träffas för att grilla? En festplats kan spridas snabbt via bland annat sociala medier och oväntade gäster kan dyka upp. En trevlig tillställning kan då snabbt förbytas till fullt kaos.

• Som förälder bör du berätta för din tonåring om hur du ser på tider, gränser och alkohol.
  • Köp inte ut – det skickar helt fel signal. Det betyder att det är okej att din tonåring dricker alkohol. Ha kontakt under kvällen. Och finns helst tillgänglig om du behöver hämta.

Vi rekommenderar även att ha kontakt med andra föräldrar, grannar eller viktiga vuxna som kan finnas till hands som extra resurs.

Du som är tonårsförälder har ett viktigt ansvar. Forskningen visar att ungdomar från hem där föräldrarna har en tillåtande attityd gentemot tonåringarnas drickande dricker dubbelt så mycket som de ungdomar som kommer från hem med nolltolerans. Så våga fråga! Vad ska din tonåring göra? Var ska de vara? och så vidare.

På sociala medier kan din tonåring köpa alkohol dygent runt

Via sociala medier, som Instagram, kan barn och unga enkelt köpa alkohol. Genom att köpa alkohol via dessa konton utsätter de sig för stora risker och stöttar samtidigt kriminell verksamhet.

Det här kan du göra:

• Dela det här Facebookinlägget så fler föräldrar uppmärksammas om problemet och får tips på vad de kan göra.
  • Stöter du på konton som du tror säljer alkohol, anmäl dem till Instagram. Ju fler anmälningar, desto större sannolikhet att kontot tas bort. Att anmäla tar bara någon minut och den bakom kontot ser inte vem som anmält. Här står hur du gör.

Mer information om Uddevalla kommuns drogörebyggande arbete »

Glad sommar önskar Drogfri Ungdom!

Tänk om logga