Uddevalla kommun får Japans utrikesministers utmärkelse

Uddevalla kommun är vänort med Okazaki i Japan och har i år tilldelats Japans utrikesministers utmärkelse. Priset utdelas till personer och organisationer som gjort stora insatser för att främja vänskapliga relationer mellan Japan och andra länder.

Uddevalla och Japan firar 50 år av vänskapliga förbindelser

Övriga Sverige-relaterade mottagare av priset är Norio Okazawa, professor emeritus vid Waseda University, Kazuhiko Kawasaki, professor emeritus vid Tokai University, samt Sollefteå kommun som är vänort med Esashi i Japan. Sammanlagt delas Japans utrikesministers utmärkelse ut till 205 personer och 49 organisationer i år.

Uddevalla kommun firar i år 50 års vänskapliga förbindelser med den japanska vänorten Okazaki.

- Det är jätteroligt och hedrande att vårt vänortsarbete med Okazaki uppmärksammas, vi har haft ett givande samarbete under väldigt lång tid. I Sverige är det dessutom ganska unikt att ha en vänort i Japan, säger Alf Gillberg, ordförande i vänortskommittén och kommunfullmäktiges ordförande.

Utmärkelsen kommer att delas ut vid japanska ambassaden i Stockholm någon gång under hösten.

I oktober kommer en japansk delegation från Okazaki att besöka Uddevalla kommun.

Mer information om Japans utrikesministers utmärkelse

Läs även nyhet Studiebesök till Japan för vänortsjubileum