Har du det jobbigt runt dig?

Musslan finns till för dig som är mellan 7 och 19 år och har en mamma, pappa eller annan närstående med missbruksproblem eller psykisk ohälsa. På Musslan kan du träffa andra barn och ungdomar som befinner sig i liknande situation och också prata med andra vuxna om hur du känner dig.

Anna Reimers och Eva Annerås sitter i en soffa

Anna Reimers och Eva Annerås hälsar välkommen till Musslan, som håller till på Anhörigcentralen på Rosenhäll.

På Musslan träffas man i mindre grupper med som mest åtta deltagare tillsammans med två vuxna utbildade gruppledare. På en termin träffas man 12 gånger och diskuterar bland annat känslor, att sätta gränser, skuld, ensamhet och sorg men också glädje.

I gruppen har man tystnadslöfte, det betyder att man inte berättar utanför gruppen vad andra sagt eller gjort. Ledarna har tystnadsplikt. Och i gruppen berättar man bara så mycket som man själv vill.

- Missbruk och psykisk ohälsa är fortfarande ofta problem som man inte pratar öppet om. Här på Musslan får barnen en chans att vara barn, vi vill avlasta dem från skuld och skam. Vi låter dem förstå att de inte ska ta allt ansvar för sina föräldrar, så som de ofta gör, säger Eva Annerås, kurator.

När gruppen träffas gör man också roliga saker tillsammans - pysslar, bakar och fikar. Terminen avslutas med en fest tillsammans med föräldrar och anhöriga.

Musslan håller till på Anhörigcentralen på Rosenhäll och drivs av Uddevalla kommun tillsammans med Svenska kyrkan. I genomsnitt har cirka 25 procent av alla barn i Sverige en förälder med missbruk eller psykisk ohälsa. Det motsvarar cirka 1900 barn i åldern 7-19 år i Uddevalla.

- Här på Musslan får barnen träffa andra barn i liknande situation, de tror oftast att de är ensamma med sina bekymmer. När gruppen ses ser vi till att det känns tryggt och välkomnande och vi har ett program vi följer med olika teman. Innan gruppen startar har vi ett inledande samtal där barnens föräldrar eller annan vårdnadshavare är med, där vi berättar om Musslan men också lyssnar till hur det ser ut i just deras familj. Då får barnen höra de vuxna sätta ord på sina problem, vilket också är viktigt, säger Anna Reimers, socionom Svenska kyrkan.

Är du nyfiken på Musslan? Vecka 37 startar höstens grupper. Läs mer om Musslan

Är du barn och har en förälder med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning? Då kan du få stöd genom Kojan. Läs mer om Kojan

Lyssna på reportage om Musslan i P4 Väst som sändes 20 september. Reportaget är cirka 1,35 in i programmet.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00