Blivande affärsutvecklare jobbar tätt med destinationsföretag

Högskolecentrum Bohuslän driver den tvååriga YH-utbildningen Affärsutvecklare besöksnäring som har ett tätt samarbete med olika företag inom besöksnäringen. På torsdag presenterar 23 studerande sitt senaste projekt, som resulterat i fem destinationsplaner för Bokenäset hotell och konferensanläggning.

Glada studenter på utbildningen Affärsutvecklare besöksnäring

Studerande på YH-utbildningen Affärsutvecklare besöksnäring ska presentera sina destinationsplaner för Bokenäs hotell och konferens.

Besöksnäringen är Sveriges snabbast växande näring och branschen ser ett växande behov av utbildad personal. YH-utbildningen Affärsutvecklare besöksnäring kan läsas både på plats i Uddevalla, men även på distans i Lidköping och Borås. Branschen stödjer utbildningen genom att sitta med i ledningsgruppen, gästföreläsa och hjälpa till med praktikplatser.

Inom utbildningen får studenterna lyssna på gästföreläsare från företag och turism- och destinationsorganisationer, exempelvis Hotell Carlia, Upplevelsebolaget, FIS Cross-Country World Cup Ulricehamn, Skara sommarland, Visit Trollhättan-Vänersborg och Västarvet. De får också göra studiebesök på platser som Liseberg, Svenska Mässan, Universeum och Västsvenska Turistrådet. I flertalet delkurser får de studerande genomföra grupparbeten som har koppling till besöksnäringen i samarbete med exempelvis campingar, hotell och konferensanläggningar. Senast i raden är samarbete med Uddewalla Saluhall och Bokenäset hotell och konferens. I utbildningen ingår också tre praktikperioder (LIA) och ett examensarbete hos företag i branschen.

- De studerande lär sig bland annat hur man skapar bättre omsättning, hur man ska positionera sig, samverka och hur man kan öka attraktionskraften. Affärstänkande och affärsutveckling är centrala inslag i utbildningen, säger Ingrid Antonzon, utbildningsledare.

Efter färdig utbildning kan de studerande bland annat jobba som destinationsutvecklare, marknadsförare, projektledare, konsult eller egenföretagare inom besöksnäringen.

Nyligen har en klass arbetat med att ta fram destinationsplaner för utveckling av Bokenäset hotell och konferensanläggning, där de fått se möjligheter men också insett utmaningarna i regelverk och att utveckla en turistanläggning. Arbetet har skett inom kursen ”Strategisk affärs- och destinationsutveckling”.

- Vi ser Bokenäset hotell och konferens som en verklig kund, och det är en rolig utmaning där vi kan få vara med och påverka. Vi kan tänka oss att det är den här typen av yrkesroller vi kommer att hamna i ute i verkliga arbetslivet som affärsutvecklare, säger studenten Leon Eriksson.

De studerande kommer att presentera sina idéer för ledningsgruppen på Bokenäset hotell och konferens imorgon torsdag på Högskolecentrum Bohuslän.

Mer information om Affärsutvecklare besöksnäring

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00