Uddevalla fick Japans utrikesministers utmärkelse

Uddevalla och staden Okazaki i Japan firar 50-årsjubileum som vänorter. Denna vecka är 35 invånare, politiker och tjänstepersoner från Okazaki på besök i Uddevalla. Igår fick Uddevalla ta emot Japans utrikesministers utmärkelse av Japans ambassadör Shigeyuki Hiroki för lång vänskaplig relation samt en tavla som gåva från Okazaki.

Uddevalla får Japans utrikesministers utmärkelse

Alf Gillberg, Vänortskommitténs och kommunfullmäktiges ordförande får ta emot Japans utrikesministers utmärkelse av Shigeyuki Hiroki, Japans ambassadör i Sverige. (Klicka för större bild)

Tavlan avtäcktes vid en officiell ceremoni med musik på Högskolecentrum Bohuslän under torsdagseftermiddagen. Konstverket heter ”Okazaki slott i tidig vår” och är gjord av konstnären Yukiko Suzuki. Borgmästaren i Okazaki, Yasuhiro Uchida, berättade att körsbärsblomman är symbol för staden Okazaki och att den ofta förekommer i japansk poesi. Han sa också att många vänskaper knutits under det 50-åriga vänortssamarbetet med Uddevalla, och att åren gått lika sakta och trivsamt som ett varmt vårljus.

- Jag hoppas vår underbara vänskap utvecklas ännu mer, sa han.

Alf Gillberg, ordförande i Vänortskommittén och kommunfullmäktiges ordförande, tackade för tavlan. Han nämnde de övriga skulpturer som Uddevalla tidigare fått i gåva från Okazaki, och att särskilt statyn ”Vänskap” som står placerad vid Järnbron på Norra Hamngatan är mycket uppskattad.

På kvällen delades Japans utrikesministers utmärkelse ut under en högtidlig middag med specialskrivna sånger framförda av Uddevalla kammarkör. På plats var Japans ambassadör Shigeyuki Hiroki som överlämnade priset, som delas ut till personer och organisationer som gjort stora insatser för att främja vänskapliga relationer mellan Japan och andra länder. Han berättade att det är ovanligt att vänortssamarbeten håller så länge som 50 år. Uddevalla-Okazaki är det längsta samarbetet Japan har med någon stad i Sverige.

- Uddevalla har starkt bidragit till att öka den ömsesidiga förståelsen mellan Sverige och Japan. Det är en stor glädje att överlämna utmärkelsen som ett bevis för detta, sa Shigeyuki Hiroki, Japans ambassadör.

Han sa också att det finns ett stort intresse för Sverige i Japan, både vad gäller natur, design, konst och matkultur. Vänortssamarbeten blir en ingång till världen framförallt för unga människor, som kan lära sig mer om omvärlden.

- Det är en stor ära att Uddevalla får ta emot den här utmärkelsen från utrikesministern. Vi ska vårda detta genom kontakter och fortsatt vänskap, sa Alf Gillberg, ordförande i Vänortskommittén.

Idag fredag kommer delegationen att besöka Uddevalla gymnasieskola Östrabo och Rotviksbro vård- och omsorgsboende samt förskolan Kreatören. De japanska besökarna fick under gårdagen även vara med om en officiell välkomstceremoni i Rådhuset, åka på guidad bussrundtur samt äta lunch på Skärgårdsbåtarna.

Vänortssamarbetet mellan Uddevalla och Okazaki omfattar främst ett årligt ungdomsutbyte, då sex elever och två lärare från högstadiet åker Okazaki och bor hos värdfamiljer. Lika många japanska ungdomar och lärare kommer också till Uddevalla. Sedan ett år tillbaka omfattar vänortssamarbetet även gymnasieungdomar. De ungdomar som drivit UF-företag kan vinna ett resestipendium för att åka till Japan. Flera studiebesök mellan vänorterna har också genomförts under åren.

Läs fler nyheter om Okazaki

Studiebesök till Japan för vänortsjubileum

UF-företag åker till Okazaki i Japan

Uddevalla kommun får Japans utrikesministers utmärkelse

Vänortsbesök från Japan

Mer information om vänorter

Okazakis borgmästare överlämnar tavlan

Okazakis borgmästare Yasuhiro Uchida överlämnade tavlan "Okazaki slott i tidig vår" till Alf Gillberg, Vänortskommitténs och kommunfullmäktiges ordförande.

Lärare från Kulturskolan spelar gitarr

Kalle Edh, Lars Viblom och Magnus Larsson framförde nyskrivna melodier på gitarr i samband med att tavlan från Okazaki överlämnades till Uddevalla kommun.

Uddevalla kammarkör och gäster

Uddevalla kammarkör framträder under den högtidliga jubileumsmiddagen med delegationen från Okazaki.