Hemtjänsten Skogslyckan söder vinner Värdegrundspriset

Årets värdegrundspris inom vård och omsorg går till personalen i hemtjänstgruppen på Skogslyckan söder. Priset delas ut till en arbetsplats inom socialtjänsten där man tydligt arbetar utifrån värdegrunden i socialtjänstlagen och Uddevalla kommuns värdegrund.

Delar av personalstyrkan från hemtjänsten Skogslyckan söder med blommor och diplom

Anna Vinblad, Helena Andersson, Zorka Foltin, Burim Krasniqi, Jela Peternel, Fatmive Murseli och Crina Promintz från hemtjänsten Skogslyckan söder tog emot Värdegrundspriset 2018 idag under den pågående värdegrundsdagen på Högskolecentrum Bohuslän.

Målet enligt socialtjänstlagen är att skapa förutsättningar för äldre personer att leva ett värdigt liv och uppleva välbefinnande. Kommunens värdegrund innebär att öppenhet, respekt och professionalitet ska genomsyra alla verksamheter. Nomineringen till värdegrundspriset sker genom att arbetsplatser inom vård och omsorg får skicka in berättelser om hur de arbetar med värdegrunderna. I år skickades sammanlagt 11 berättelser in.

Hemtjänsten Skogslyckan söder vinner värdegrundspriset med sin berättelse som handlar om hur en isolerad man fick livsgnistan tillbaka efter flera besök av hemtjänsten. Om hur förtroendet sakta byggdes upp mellan mannen och hemtjänstens personal och hur mannen numera går ut på promenader och sköter om sig.

I hemtjänsten inom Skogslyckan söder arbetar sammanlagt 18 personer.

- Det är jätteroligt att min personal får värdegrundspriset, jag är väldigt glad och stolt över vår verksamhet. Vi arbetar för att alla människor ska få ett värdigt liv. Det är inte alla som ser att de har ett behov av hjälp – då gäller det att vinna deras förtroende, säger Anna Vinblad, enhetschef hemtjänsten Skogslyckan söder.

Värdegrundsprisets jury består av undersköterskor, enhetschefer, avdelningschef och politiker från socialnämnden.

Juryns motivering till Värdegrundspriset 2018

”Den här berättelsen berör då den beskriver hur arbetsgruppen lyckats ändra en människas livssituation. Personalens förmåga att skapa tillit och trygghet, vara lyhörda och tålmodiga har givit resultat i form av en ny vardag för den enskilde. Det blir tydligt att arbetet med att stötta personer till ett värdigt liv och att känna välbefinnande gäller för alla, men det finns olika vägar att nå fram. För att lyckas med det krävs en arbetsgrupp som är väl förankrad i de båda värdegrunderna, vilket Skogslyckan Söder hemtjänst tydligt visar att de är.”

Priset består av ett diplom, blommor och en stor korg med frukt, choklad och godis.

Läs den vinnande berättelsen från Hemtjänsten Skogslyckan söder (pdf)

Övriga berättelser som prisades

2:a pris
Petra Lahe, Herrestads hemtjänst - Att få sovmorgon om det är det man önskar (nominerad av Trygghetslarmet)

Delat 3:e pris
Rosenhäll 3C - Tänk att få ha det så bra!
Österängen 6:1 - En mer fungerande vardag – för alla

Bidragen finns utställda vid socialtjänstens entré i Stadshuset och kommer framöver att ställas ut vid entrén på Rosenhäll.

Tidigare vinnare av Värdegrundspriset:

2016 Norgårdens servicebostäder
Att vända arbetssätt från vad vi tror våra boende vill, till att faktiskt ta reda på det

2015 Hedegärde hemtjänst
Nya vänner

2014 Hovhults servicebostäder
Åter till hembygden

För mer information, kontakta gärna:

Jana Persson Edgren
Verksamhetsutvecklare