Stort historiskt krönikespel med karoliner och hästar

100 karoliner, 30 skådespelare och hästar. På lördag 15 december kan du se en lång procession gå genom centrum till minne av att det är 300 år sedan kungen Karl XII:s liktåg anlände till Uddevalla. Vid Kungstorget framförs ett skådespel som gestaltar de viktiga historiska händelser som utspelade sig i Uddevalla under några veckor i slutet av år 1718.

Målning som visar Karl XII liktåg med karoliner som bär Karl XII på en bår förbi en bergssluttning.

Krönikespelet i Uddevalla genomförs till minne av att det är 300 år sedan Karl XII likfärd. Bild: ”Karl XII:s likfärd” av Gustaf Cederström (1884), Nationalmuseum.

Processionen startar klockan 15 från Norra Drottninggatan och går via Kungsgatan upp mot Kungstorget. Tåget kommer att både synas och höras med facklor, trummor och pipor. På en scen på Kungstorget gestaltar skådespelare bland annat landshövding Carl Gustaf Mörner af Morlanda, prins Fredrik af Hessen och blivande drottningen Ulrika Eleonora.

Det är nu 300 år sedan Karl XII sköts till döds vid Fredrikstens fästning i Norge. Han fördes från Norge i ett stort liktåg genom Sverige tillbaka till Stockholm. När tåget anlände till Uddevalla inträffade några viktiga historiska händelser, som bidragit till att forma det samhälle vi lever i idag.

- Det var i Uddevalla som Karl XII:s syster Ulrika Eleonora utropades till ny regent i Sverige. Hon lovade att avskaffa enväldet, vilket banade väg för press- och yttrandefrihet - det var ett första steg mot demokrati. Att allt detta hände här i Uddevalla är väldigt spännande. Vi hoppas vi kan sprida kunskap om dessa viktiga historiska händelser genom vårt krönikespel, säger Gunnar Klasson, projektsamordnare Uddevalla Hembygdsförening.

Alla deltagare i krönikespelet kommer att vara tidstypiskt klädda och processionen kommer att ta ungefär samma väg som den gjorde 1718.

Välkommen att uppleva krönikespelet!

Tid och plats: Lördag 15 december klockan 15.00, start Norra Drottninggatan. Skådespelet på Kungstorget startar när processionen kommit fram.

Arrangörer av krönikespelet är Uddevalla Hembygdsförening och Bohus Elfsborgs Caroliner.

Se affisch (pdf)

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00