Nu är elevernas drömtoalett invigd

Eleverna på Norgårdenskolan har under våren fått ta fram egna förslag på hur deras drömtoalett kan se ut. En jury har utsett vinnande förslag och en toalett på skolan har totalrenoverats enligt elevernas önskemål. På tisdagen invigdes elevernas drömtoalett ackompanjerat av stort jubel.

Glada elever som står inne på sin drömtoalett

Eleverna i klass 5A på Norgårdenskolan fick igår se sin drömtoalett förverkligad.

Extra stor spegel, vit spegelbelysning med spotlights, tvättställ med automatisk spolning, automatisk tvålbehållare, automatisk handdukshållare, vägghängd toalett, vitt kakel på väggar, gråsvart golvmatta, upphängningskrokar, en vacker landskapsbild på väggen och musik som strömmar ur högtalare i taket. Så ser elevernas drömtoalett ut på Norgårdenskolan.

- Wow! Den är så fräsch och automatisk! Vi är supernöjda, säger eleverna från klass 5A när de får se toaletten för första gången.

Det är eleverna i klass 5A som har tagit fram det vinnande förslaget till drömtoalett. De har också tagit fram ordningsregler för drömtoaletten, så att den ska hållas fräsch och fin framöver.

Alla elever på skolan har under våren deltagit i en tävling där de har fått ta fram modeller på sina drömtoaletter. Kriterierna för drömtoaletten har varit genomförbarhet utifrån ekonomi, trygghet, jämställdhet, möjlighet att hålla rent, hållbarhet och giftfri miljö. Projektet har involverat flera skolämnen, exempelvis matte, NO, teknik och bild. En jury bestående av elevråd, politiker och tjänstepersoner har sedan gått igenom samtliga förslag och utsett vinnare. Samhällsbyggnadsförvaltningen har under hösten totalrenoverat en toalett utifrån det vinnande förslaget.

Initiativet till projektet kommer från kommunens miljötillsyn på samhällsbyggnadsförvaltningen som inspirerats av ett liknande projekt i Lerum.

- Många elever upplever att skoltoaletter är ofräsha och otrygga. Det innebär att eleverna inte vill gå på toaletten under skoltid och det är inte bra för elevernas hälsa. Jag blir så lycklig över att nu se elevernas stolthet över sin drömtoalett och att de är så glada, säger Puja Brobäck, miljöinspektör.

Den officiella invigningen av drömtoaletten med bandklippning gjordes av Gunilla Magnusson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Hon tycker det är bra att samhällsbyggnadsförvaltningen får god hjälp av elevernas idéer och att projektet med drömtoaletten är exempel på demokrati när den fungerar som bäst.

- Nu vet vi hur en drömtoalett ser ut, det ska vi ha i åtanke framöver. Ni har tänkt så bra, det ska vara lätt att städa och trevligt att vara därinne, sa Gunilla Magnusson.

Under invigningsdagen delade samhällsbyggnadsförvaltningen också ut cirka 700 gympapåsar till alla elever på skolan med budskapet ”Tvätt lätt rätt”. I gympapåsen fanns en allroundtvål och ett informationsblad framtaget i samarbete med Västra Götalandsregionen; Hygien-Lära för livet.

Projektet med drömtoaletten har genomförts med stöd från Hälsopolitiska rådet.

Gunilla Magnusson håller i en sax och ska klippa ett blågult band framför en stängd toalettdörr

Gunilla Magnusson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, invigde drömtoaletten.

Drömtoaletten med vägghängd toalett, vitt kakel på väggar, gråsvart golv och en landskapsbild i lila och rosa.

Så här ser drömtoaletten på Norgårdenskolan ut.

Utdelning av gympapåsar till eleverna i klass 5A

Alla elever på skolan fick även gympapåsar med allroundtvål och informationsblad om hygien.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00