Arkitekturpriset delades ut

Uddevalla kommuns arkitekturpris går till ett nybyggt fritidshus på fastigheten Ranneberg 1:48 vid kuststräckan mot Ljungskile. På torsdagen delades priset ut på samhällsbyggnadsnämndens sammanträde.

Glada pristagare med blombuketter vid överlämningen av arkitekturpriset

Fredrik Dahlqvist från Sunningens Bygg, Stefan Rupert från Inobi arkitekter och Per Brattberg ägare till fastigheten Ranneberg 1:48 tog emot arkitekturpriset av Gunilla Magnusson, samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Ordförande i nämnden, Gunilla Magnusson, sa att det här är ett av nämndens roligaste beslut och läste upp nämndens motivering till arkitekturpriset. Därefter överlämnade hon plakett, diplom och blommor till Per Brattberg, som äger huset tillsammans med sin bror Hans Brattberg. På plats var även arkitekten Stefan Rupert från Inobi som ritat huset och Fredrik Dahlqvist från Sunningens Bygg, som byggt huset.

Fritidshuset på Ranneberg byggdes mellan mars till september 2018, och är utrustat som ett året-runt hus. Husprojektet är ett samarbete mellan ägarna, Inobi arkitekter och Sunningens Bygg.

- Det är superkul att vi får arkitekturpriset! Huset är ett fantastiskt exempel på många års planering på en fantastisk släktudde. Vi har skapat yta för två familjer att kunna vistas där samtidigt, huset har många bäddar och vi är nöjda och glada över att få flytta in, säger Per Brattberg.

Det var Per Brattbergs farfars far, arkitekten Arthur Brattberg, som köpte grundfastigheten på Ranneberg. Arthur Brattberg (1872-1956) har ritat flera fastigheter som idag finns i Uddevalla.

Fritidshuset på Ranneberg 1:48 är byggt så att det finns flera lägen med kvällssol och lä utomhus. Det är väl anpassat till naturen runtomkring. Ett exempel är att en ek har fått stå kvar i anslutning till entrén, vilket har krävt en och annan speciallösning under byggtiden. Huset är 125 kvadratmeter stort och är byggt i en modern, tidlös stil som anpassats till landskapet.

Samhällsbyggnadsnämndens motivering
till arkitekturpriset

”Utblickar och rumsligheter med en i det närmaste poetisk känsla och ödmjukhet inför den plats man valt präglar detta naturnära fritidshus. Byggnaden håller låg profil i landskapet men är uppseendeväckande väl uttänkt i sina sammansatta volymer som bildar vackra rum både ute och inne. Här blickar man inte bara ut över havet och naturen, man är en del av den.”

Samhällsbyggnadsnämnden och förvaltningen har även byggt ett pepparkakshus med fritidshuset Ranneberg 1:48 som förebild, som ägarna kommer att få hämta innan jul. Pepparkakshuset står i samhällsbyggnadsförvaltningens entré i Stadshuset.

Läs tidigare nyhet om arkitekturpriset

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00